Onnellinen tunne, kun oma työ pääsee levylle

10.12.2007

Helsingin Laulun uuden joululevyn toinen sovittajanimi Säde Rissasen lisäksi on Merja (Merzi) Rajala. Hänen sovituksensa kuvastavat pitkälle Rajalaa itseään. Reipasta, yllättävää, leikkisää ja perinteistä poikkeavaa, kuten on tämä musiikin monitoimi-ihminen itsekin.

”On se hieno tunne, kun omat aherrukset päätyvät levylle. Kun sain levyn käsiini ja kuuntelin sitä ensimmäisen kerran, en oikein osannut edes arvioida musiikillisesti, kun olin niin innoissani.”

Helsingin Laulun joululevyllä on kaikkiaan viisi Rajalan sovitusta, joista Jouluaatto on nyt herttainen johdattelee kuulijan kaikkein kauimmas laulun perinteisestä esitysmuodosta. Se on ollut myös kuorolle haastava. ”Tämän laulun kohdalla omassa päässäni on melodiassakin rockkimpi ote mitä levyllä oli toteutettu” Rajala sanoo.

Rajala määrittää itse sovituksiaan kuorolle haasteelliseksi laulettavaksi. Jossain määrin ne saattavat olla haasteellisia myös kuulijoille, etenkin jos on sattunut tykästymään perinteiseen neliääniseen, hartaaseen poljentoon.

Merzi Rajala ei ollut missään vaiheessa seuraamassa Helsingin Laulun harjoituksia tai opastamassa kuoroa. Uuden levyn kuunteleminen oli hänelle myös ensi kosketus Helsingin Lauluun.

Miltä Helsingin Laulun tulkinnat omista sovituksista kuulostavat? ”Minusta levy kuulostaa todenmukaiselta ja kuoro on tasainen ja riittävän tasokas laulamaan näitä sovituksia. Ensivaikutelma on reipas ja raikas niin kuin pitääkin.”

Onko levyllä suuria yllätyksiä sinulle? ”Toki siellä on joitakin asioita tehty hieman eri tavoin kuin olen mielessäni ajatellut. Sitä en tietenkään voi luokitella hyväksi tai huonoksi ja omaa työtään on paha ryhtyä arvioimaan. Toisaalta se on rikkaus, että kuoro löytää oman tietoisen tavan tulkita biisejä. Sitä vain ryhtyy miettimään, että tosiaan näinkin sen voi esittää ja ryhtyy enemmänkin miettimään mitä muuta voisi parannella”, Rajala sanoo.

”Minusta Helsingin Laulu on onnistunut levyllään hyvin. Levyn perusteella Helsingin Laulun voi asettaa selvästi keskivertokuoroja paremmaksi. Jos ja toivottavasti levy vastaa kuoron tasoa, niin harrastajakuoron kannattaa olla tyytyväinen näin suureen projektiin. Levyn tekeminen on aina kova ponnistus ja etenkin harrastajille.”

Helsingin Laulu esitti levynjulkistuskonsertissa ja adventtikonsertissa myös muita Rajalan sovituksia, jotka eivät ole uudella levyllä.

Rajalan työtahti on tällä hetkellä todella kiivas. Opetustyö Pop&Jazz-konservatoriossa, oma kuoro, omat esiintymiset ja erittäin lyhyellä aikataululla sävellettävä kuoroteos tulevalle automerkille.

Rajalan parhaillaan menossa oleva mielenkiintoinen sovitustyö on Eino Leinon runojen (Vesa-Matti Loirin levyttämät/esittämät) sovittaminen sekakuorolle. Työ valmistuu ensi kevääseen mennessä ja julkaisija saanee sovitukset ulos alkusyksystä ensi vuonna.
08.06.2018Olisiko elämässäsi tilaa kuoroharrastukselle?
11.05.2018Toivo Kuula 1883-1918, säveltäjä, kapellimestari
15.02.2018Päämääränä äänen vapaa sointi
18.06.2017Kuoron taso on tarkistettu
16.06.2017Tänään hiottiin huomisen kirkollisen sarjan ohjelmistoa
16.06.2017Tänään hiottiin huomisen kirkollisen sarjan ohjelmistoa
15.06.2017Ensimmäinen kisaveto kuoron hyvää tasoa
15.06.2017Suomalaissyntyinen akustiikka on kohillaan
14.06.2017Säkkijärvenpolkkaan viilattiin hieman lisää tempoa
13.06.2017Kokoontumisajot alkaneet

Siirry arkistoon »