Päämääränä äänen vapaa sointi

15.02.2018

Esittelyssä laulunopettajamme Margit Tuokko, joka on kulkenut kanssamme jo kymmenen vuotta!

Kuka:

Margit Tuokko

Oopperalaulaja, musiikkipedagogi YAMK

Margit Tuokko opiskeli alunperin nuorisotyönohjaajaksi ja valmistui sittemmin musiikkipedagogiksi Metropolian Ammattikorkeakoulusta kesällä 2016.

Laulanut n. 20 vuotta Kansallisoopperan lisäkuorossa.

Miten tulit kuoromme laulunopettajaksi?

Kuoronjohtajanne Hanna Remes pyysi minua keväällä 2008 Helsingin Laulun laulunopettajaksi. Olin juuri syksyllä 2007 aloittanut opiskelut laulupedagogiksi.

Mistä lähdet liikkeelle uuden oppilaan kanssa?

Yritän saada oppilaan rentoutumaan olemalla avoin ja ystävällinen ja ottamalla kontaktia. Kartoitamme yhdessä oppilaan osaamista ja sitten lähdetään tekemään harjoituksia. Samoja harjoituksia käytän kaikilla, mutta jokaisella on omat juttunsa siinä, miten niiden opettaminen menee.

Mitä tekniikkaa opetat? Onko sillä tiettyä lokeroa?

Lokeroa ei varsinaisesti ole, mutta olen saanut klassisen laulun pedagogikoulutuksen. Tosin olen tehnyt myös kevyempää musiikkia. Sen lisäksi olen opiskellut miten opetetaan muita äänenkäyttötekniikoita. Päämääräni on, että ihminen saisi äänensä soimaan vapaasti - tavalla tai toisella!

Miten tunnistat oppilaan tarpeet?

Kuuntelemalla oppilasta ja vertaamalla kuulemaani omaan tietooni. Toivon saavani ohjauksellani edistystä aikaan oppilaan omista lähtökohdista alkaen.

Millaisia tavoitteita oppilaillasi on?

Suurin osa oppilaistani laulaa eri kuoroissa. Laulutuntien tavoitteena jokaisen oppilaan kohdalla on oppia tuntemaan oma lauluinstrumenttinsa ja sen ulottuvuudet. Jotkut oppilaat ovat käyneet valmennuksessani ennen pyrkimistä kuoroihin tai oppilaitoksiin ja usein myös päässeet haluamaansa tavoitteeseen.

Mitä ehtii käymään puolessa tunnissa tai tunnissa läpi?

Yllättävän paljon – kroppaa avaavia ja ääntä notkistavia harjoituksia ja mahdollisesti kuoron omia stemmoja, jos niissä on joitain vaikeita kohtia. Tunnissa käydään kuorolaisten kohdalla perusteellisemmin lävitse samat asiat.

Kuinka usein kuoron laulajat käyvät tunneillasi?

Toiset käyvät usein ja toiset harvemmin. Toivomus olisi, että jokainen kuorolainen kävisi kerran kokeilemassa. Toki kuorolaulajilla on muitakin laulunopettajia.

Millaista on opettaa kuorolaulajia, kun tavoitteisiin sisältyy kuoron yhtenäinen laulutekniikka ja saundi? 

Se onkin jatkuvaa haastetta ja ratkaisevassa asemassa onkin yhteispeli kuoronjohtajan kanssa. Kävin itsekin kesällä lyhyellä kuoronjohdon kurssilla, mistä jäi paljon uusia ajatuksia, mitä voi käyttää hyödyksi. Esimerkiksi miten stemmat viritetään samaan taajuuteen, kun ihmisillä on erivärisiä ääniä. Miten äänet tasataan, että saadaan aikaiseksi yhtenäinen saundi. Yleisesti on kivaa opettaa, kun ihmisillä on motivaatiota. Kaikki liittyy kaikkeen: Mitä enemmän ihminen tulee tietoiseksi omasta instrumentistaan, sitä enemmän tuntuu löytyvän motivaatiota ja halua ottaa lisää selvää asioista ja päästä eteenpäin laulajana.

Missä kaikkialla opetat? 

Opetan tällä hetkellä viidessä eri kuorossa, tämä on yksi osa työtäni laulupedagogina. Kuorojen harjoitusajat vaikuttavat tietysti työaikoihin. Yksityisoppilaat käyvät myös työhuoneellani Hämeentiellä. Osa heistä on kuorolaisia, jotka eivät halua kuoroharjoitusten aikana olla poissa yhteisistä harjoituksista. Järjestän myös muutaman kerran vuodessa laulun intensiivikursseja, joissa on mukana pianisti.

Opettamisen halu, mistä se on tullut?

Halu auttaa on ollut minussa aina lapsuudesta asti. Seurakunnan nuorisotyönohjaajana työskennellessäni se vain vahvistui. Kun olen huomannut, että pystyn laulunopettamisella auttamaan ihmisiä laulamaan ja myös voimaan paremmin, niin on ollut luontevaa kouluttautua ammattiini.

Mistä kumpuaa pohjaton positiivisuutesi ja kyky kannustaa?

Olen aina halunnut kannustaa toisia. Mieluummin positiivisen kautta, kun sillä saavuttaa niin paljon enemmän!

08.06.2018Olisiko elämässäsi tilaa kuoroharrastukselle?
11.05.2018Toivo Kuula 1883-1918, säveltäjä, kapellimestari
15.02.2018Päämääränä äänen vapaa sointi
18.06.2017Kuoron taso on tarkistettu
16.06.2017Tänään hiottiin huomisen kirkollisen sarjan ohjelmistoa
16.06.2017Tänään hiottiin huomisen kirkollisen sarjan ohjelmistoa
15.06.2017Ensimmäinen kisaveto kuoron hyvää tasoa
15.06.2017Suomalaissyntyinen akustiikka on kohillaan
14.06.2017Säkkijärvenpolkkaan viilattiin hieman lisää tempoa
13.06.2017Kokoontumisajot alkaneet

Siirry arkistoon »