Kuorolaisuus on eri asia kuin laulaa kuorossa

Lauantai 11.4.2015 klo 12:03 - Kauko Niemi, teksti ja kuva

laura_750_kf5a9191.jpg

 Laura Osala musiikillisessa ympäristössä

Ensi viikonloppuna Helsingin Laulu pitää viikonloppuleiriä Helsingissä. Laulamisen ohella tällä kertaa mietitään, avaudutaan ilmaisulle, improvisaatiolle, läsnäololle ja tulkintoihin tekstistä ilmaisuksi.  Kuoroa tulee ohjamaan viittä vaille valmis ilmaisutaidon opettaja Laura Osala, kuorolaulaja itsekin.

”Opintojeni ja harrastukseni yhdistäminen on matkan varrella paljastanut paljon. Esimerkiksi improvisaation keskeinen ajatus toisen auttaminen ja hyväksyminen sopii sovellettavaksi kuoroon. Kuorolaisena olo ei ole yksin suorittamista, vaan syvällistä ryhmätyötä, ryhmä psykologiaa”, luonnehtii Laura Osala.

”Nyt en tarkoita tunnin improvisaatioesitystä, jossa kuoronjohtaja johtaisi jotain ja kuorolaiset improvisoisivat jotain. Kaiken kaikkiaan en ole minkään hihhuloinnin tai päälleliimatun kannattaja, eikä koulutuksessa etsitä muitakaan temppuja, emme tosiaan harjoittele pyrotulien sytyttämistä.”

Kuorolaisuuteen kuuluu paljon muuta kuin omien stemmojen osaaminen. Ilmaisuun vaikuttaa ennen kaikkea koko ryhmän dynamiikka. ”Otetaanpa esimerkiksi tunnetila – syvä kaipuu – kuinka pitkälle tunteen määrittelyssä voidaan mennä, riippuu kuinka turvalliselta ryhmä eli kuoro tuntuu ja kuinka avoimesti tunteitaan uskaltaa porukassa ilmaista”, sanoo Osala.

Sittenhän ovat kokonaan oma lukunsa ne taiturit, jotka eivät ryhmädynamiikasta välitä, vaan ilmestyvät remmiin paria treeniä ennen konserttia ja sekoittavat ryhmän kokonaisuuden.

Laura Osala painottaa, että vähin mitä pitää välittyä – ”tykkään laulamisesta” ja se ei ole sama kuin kannustus ennen lavalle nousemista – muistakaa hymyillä. Hymyn on tultava sisältä. Osala pohtii myös tunnetilojen vaihteluita. ”Kovin montaa tunnetilanvaihtelua ei pystytä hallitsemaan, ainakaan saman laulun aikana.

”Erilaisia näyttelijöiden tekniikoita, improvisaation tekniikoita ja koreografioita toki on olemassa ja niitä voitaisiin käyttää kuorossakin- kuitenkin sitten joskus. Sitä ennen on sisäistettävä ja ymmärrettävä perusasiat ja hyväksyttävä ryhmädynamiikan pelisäännöt. Kuinka olla läsnä tässä ja nyt sekä ilmaista aidosti kaikilla aisteilla, auttaa ja hyväksyä omalta osaltaan ryhmä huippusuoritukseen. Päälle liimaaminen on kiusallista sekä laulajalle että kuulijalle.”

Tulevalla leirillä ilmaisukäsittelyssä on myös kolme Helsingin Laulun tämän kevään konserttiohjelmistossa olevaa laulua.

Laura Osala on toiminut 8 vuotta äidinkielen ja kirjallisuuden opettajana. Hän tekee paraikaa draamakasvatuksen aineopintoja, joista saan ilmaisutaidon opettajan pätevyyden aivan lähitulevaisuudessa. Pedagoginen tausta ja oma kuoroharrastus Kilven Kuorossa ovat sytyttäneet innostuksen soveltaa näitä asioita poikkitieteellisesti.

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Kuorolaisuus, kuoro, Laura Osala, Helsingin Laulu, improvisaatio, ryhmädynamiikka, ilmaisu, läsnäolo