Mitä kuusvitosia löytyy musiikkimaailmasta

Maanantai 18.4.2016 klo 21:57 - Kauko Niemi

Tämän vuoden paras numero on 65

Fender.jpg

Edellisessä 65-jutussa pohdittiin matkan ja matkustamisen olemusta 65 näkökulmasta. Nyt on vuorossa musiikki, tosin muusta näkökulmasta kuin toukokuun 13. päivän näkökulmasta Karjalatalossa, missä Helsingin Laulu laulaa 65-vuotisjuhlakonserttinsa.

Luonas siis 65 65 lauloi Robin huippusuosikkivuosinaan. Robinin (Esa Simonen) kenties tunnetuin biisi oli juuri tänä, alun perin Zager and Evansin maailmanlaajuinen suurhitti 'In the Year 2525' vuodelta 1969. Suosiostaan huolimatta Robin jätti iskelmämaailman ja ryhtyi opettajaksi.

Saman ikäisiä Helsingin Laulun kanssa ovat Fender Telecaster -kitara sekä Fender Precision bassokitara.

Fender Telecaster (kutsumanimi Tele), on Fenderin valmistama sähkökitara. Sen ensiesittely tapahtui 1950 nimellä Fender Broadcaster. Helmikuussa 1951 kitaran nimi muutettiin Fender Telecasteriksi, sillä Gretsch-yhtiö oli aikaisemmin rekisteröinyt mallinimen Broadkaster.

Telecaster oli ensimmäinen sarjavalmisteinen umpirunkoinen sähkökitara. Se on rakenteeltaan yksinkertainen ja siten helppo valmistaa teollisena massatuotantona ja se on yhä tuotannossa Fenderin sekä sen omistamalla Squier-alamerkillä.

Fender Telecasterilla ovat soittaneet vuosien varrella monet kuuluisat soittajat: Bob Dylan, Albert Collins, James Burton, Lou Reed, Jimmy Page, Keith Richards, Joe Strummer, John Frusciante, Muddy Waters, Josh Farro, Jon Bon Jovi, James Hetfield, Kurt Cobain [3] ja Bruce Springsteen. Kuuluisia suomalaisia telecasterin soittajia ovat mm. Albert Järvinen, Jari Mäenpää, Ismo Alanko, Kari Peitsamo, Andy McCoy, Petteri Salminen, Juha Torvinen ja Juice Leskinen.

Yksi kuoromme jäsenistä näkee kutosia ja vitosia vähän joka puolella. Pianon päällä olikin Sibeliuksen Puusarja Op. 75: Viisi kappaletta pianolle. Viides sävellys on nimeltään Kuusi - taas numerot väärin päin, mutta haitanneeko tuo nyt kovinkaan paljon.

Jussi Raittinen on puolestaan levyttänyt Oi kuuskytviis. Käännösiskelmän sanat on tehnyt Pekka Tammilehto alias Topi Sorsakoski. Sikäli mielenkiintoinen tapaus, ettei ainakaan kovin helpolla löydy kyseisen laulun sanoja netistä. Kansainvälinen laulujen sanoituksiin keskittyvä nettipalvelukin ihmettelee ääneen, kuinka voi olla mahdollista, ettei tällaisen laulun sanoja löydy. Laulun ajatuksena on kuitenkin, ettei nyt kannattaisi kahdesti elää 65-vuotispäivää.

Kuuskutviis on näköjään kulttinumero iskelmätaivaalla. Seppo Närhi julkaisi vuonna 1972 tarinan Prinsessa 65.
Hän oli siis prinsessa kuuskyt-viis // mutta nykyään bändit hänestä tuskin veisaa viis // on jääneet taa jo huoneet tähtien // on kruunussa ruoste jo vuosikymmenen.

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Helsingin Laulu, kuoro, helsinkiläinen sekakuoro, 65,

Erä Helsingin Laulun laadukkaita kangaskasseja

Tiistai 22.3.2016 klo 11:23 - Kauko Niemi, teksti ja kuvat

Kassi monenlaiseen käyttöön. Kassi on eettisesti valmistettu ja valmistuksessa ei ole missään vaiheessa käytetty klooria.

Kassia on myynnissä vain tietty erä, nopeimmat syövät hitaat.

Muovikassien aika alkaa olla pian ohitse. Kolmella kangaskassilla pärjää niin, ettei kaupasta tarvitse ostaa yhtään muovikassia (yksi kotona, yksi autossa ja yksi jossain välillä). Kassit maksavat itsensä takaisin parissa kuukaudessa.

MIKÄ YMPÄRISTÖTEKO!

Suomessa käytetään arviolta noin 55 muovikassia henkeä kohden vuodessa. Luku on huomattavasti alempi kuin EU:n keskiarvo, joka on lähes 200 muovikassia. EU:ssa päätyi vuonna 2010 yli 8 miljardia muovikassia roskaksi ympäristöön.

Nyt on hyvä hetki ryhtyä muuttamaan toimintatapoja ja olla valmiina kun 2019 muovikassidirektiivit tulevat arkeen.

Kassin tilauslomake 

kassi_800_KF5A7938.jpgTyylikäs musta kassi vaikka nuoteille tai nappaskengille.

 

 kassi_800_KF5A7940.jpg

Kauppakassi. Kokemus on osoittanut, että kolmella kangaskassilla pärjää niin, ettei kaupasta tarvitse ostaa yhtään muovikassia (yksi kotona, yksi autossa ja yksi jossain välillä). Kassit maksavat itsensä takaisin parissa kuukaudessa.

 

kassi_800_KF5A7947.jpg 

Kevyt kangaskassi taittuu, vaikka taskun pohjalle.

>> Tilaa kasseja

 

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Helsingin Laulu, helsinkiläinen sekakuoro, kassi. kuoro

Tämän päivän helsinkiläinen katukyltti

Lauantai 19.3.2016 klo 6:55 - Kauko Niemi, teksti ja kuva

Minna_800_KF5A7740.jpg

Minna Canhthinkatu Helsingin Töölössä

Tänään vietetään ja liputetaan suomalaista tasa-arvon päivää ja Minna Canthin syntymäpäivää. Minna Canth oli aikansa nainen joka ei kuvia kumarrellut.

Me Helsingin Laulussa ei tänään kuitenkaan kirjoitella kirjoja vaan laulellaan tasa-arvoisesti kaikkien neljän stemman kanssa. Meneillään on parhaillaan neljän päivän treeniputki.  Valmista on 13.5.2016, kun juhlistamme kuoron 65-vuotistaivalta.

Jos Canthin tuotannosta jotain pitäisi valita kuorolle, niin Helsingin Laululle se olisi helppoa. Kirja olisi tietenkin Minna Canthin romaani Hanna, joka julkaistiin tasan 130 vuotta sitten.

Se on psykologinen nuoren tytön kypsymistä puberteetista aikuisuuteen kuvaava kehitysromaani. Mekin olemme kypsyneet melkoisesti viime vuosina Hanna Remeksen hoivissa.

Canth on myös ainoa suomalainen, joka on päässyt Norwegianin koneen peräsimeen. Sinne saavat kuvansa vain ne, joiden merkitys kansakunnalle ja sen kehitykselle on ollut riittävän voimakas.

 

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Minna Canth, Helsingin Laulu, Hanna Remes, helsinkiläinen kuoro,

Merkkejä laulamassa

Torstai 5.11.2015 - Hilma Reittola

Lokakuisen perjantai-illan hämärtyessä innokas laulajien joukko suuntasi askelensa kohti Itä-Pasilaa. Alkamassa oli Sekakuoroliiton järjestämä viikonlopun mittainen merkkilaulukurssi perusmerkin tai taitomerkin A-osan suorittamista havitteleville. Jännittynein mielin odottelin, mitä tuleman pitää.

Onneksi yksi kurssin ohjaajista, kuoromme taiteellinen johtaja Hanna Remes, oli entuudestaan tuttu. Toisena ohjaajana toimi Kristian Heberg.

Tuttuja löytyi myös kurssin osallistujista. Kuoromme oli ilahduttavan hyvin edustettuna, kurssin kymmenestä osanottajasta kuusi oli kuoromme riveistä. Taitomerkkiä tavoittelemaan lähti rohkea alttomme Anne, ja meitä perusmerkkiläisiä oli minun lisäkseni tenori Tero, sopraano Kati sekä altot Laura ja Miia. Perusmerkin suorittajien kanssa olimmekin jo keväällä katsoneet hieman vaadittuja lauluja yhdessä läpi, ja moni meistä oli harjoitellut niitä itsenäisesti ennen kurssia.

2015-10-18_12.14.49.jpg

                          

Kurssilla työskentelimme paljon yhdessä, niin että me perusmerkkiläiset seurasimme taitomerkkiläisten harjoittelua ja he meidän. Tämä osoittautui erittäin hyväksi harjoitusmetodiksi, sillä kuuntelemalla muiden laulua ja heille annettua palautetta oppii itsekin valtavasti.

Ensimmäisenä harjoitusillan jälkeen olimme jo saaneet tuntumaa muutamiin lauluihin ja alkujäykkyyskin karisi. Lauantain intensiivisen leiripäivän aikana saimme jo hieman kiinni yhteisestä soinnista ja toisten kuuntelemisesta kvartetissa.

Kvartettilaulu on haastava laji, joka vaatii hetken tunnustelua ennen kuin yhteistyö ryhmässä alkaa toimia ja balanssi löytyy. Perusmerkkiryhmässä meillä oli kotikenttäetua siitä, että olimme entuudestaan toisillemme tuttuja, vaikkakaan emme olleet tällaisella kokoonpanolla ennen laulaneet. Myös tuuria oli matkassa, ja äänemme sopivat kivasti yhteen - tässä porukassa oli vaivatonta ja miellyttävää laulaa! Kurssin tunnelma oli rento ja kannustava.

Saimme paljon rakentavaa palautetta ja ohjausta sekä suurissa linjoissa että pienissä yksityiskohdissa. Keskustelimme teksteistä, lausumisesta, nyansseista, tempoista ja fraseerauksesta. Saimme opastusta musiikin teoriassa ja laulutekniikassa. En osannut etukäteen arvatakaan, että kurssin anti on niin monipuolinen!

2015-10-18_12.18.13.jpg

                     

Kurssin päätteeksi, sunnuntaina iltapäivällä oli mahdollisuus suorittaa perusmerkki tai taitomerkin A-osa. Kaikki kurssilaiset tarttuivat rohkeasti haasteeseen ja kyllä kannattikin, sillä kaikki suorittivat merkkinsä hyväksytysti. Riemu ja helpotus olivat valloillaan suoritusten jälkeen. Palaute suorituksista oli kannustavaa ja rakentavaa.

Hanna Remes puhui kurssin päätteeksi siitä, miten tärkeää kuoromerkkien suorittaminen on kuoron kannalta. Kuoron taso nousee, kun yksittäiset kuorolaiset saavat vahvuutta laulajina. Omasta puolestani - ja varmasti muidenkin kurssilaisten puolesta – voin sanoa, että kurssilta ja merkkisuorituksesta tarttui mukaan ainakin alati kasvavaa innostusta laulamista kohtaan. Pieni itsensä haastaminen on aina välillä paikallaan ja antaa mukavan piristysruiskeen normaaliin harjoitteluun. Saamme jatkaa taas astetta innostuneempana ja tavoitteellisempana ryhmänä kohti seuraavia haasteita!

                                              


Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: kuoro, merkkilaulukurssi, helsinki, laulu, Helsingin Laulu

Valssi on musiikin aatelia

Keskiviikko 22.4.2015 klo 11:44 - Kauko Niemi, teksti ja kuvat

Valssi musiikin lajina on saavuttanut varsin erikoisen asemat. Kahden ihmisen yhteisen elämän tanssi alkaa valssilla. Maamme arvokkaimman tilaisuuden, itsenäisyyspäivän vastaanoton tanssit alkavat presidenttiparin valssilla. Viimeiseen valssiin päättyy monien iltojen kuulo, näkö ja kinesteettinen kokemus yhtä varmasti kuin valomerkki päättää tarjoilun.

Kaikilla itseään kunnioittavilla paikkakunnilla on oma valssinsa. Helsingillä niitä on tavallaan kolmekin. Kaksi Helsinki-valssia ja Viaporin valssi.

kilpailu1_www_kf5a8236.jpg
Elon ens päivän kun loiston näin mä,
Helsingin ihanuus ympärilläin


Helsinki-valssin vanhempi versio on Georg Malmstenin säveltämä ja R R Ryynäsen sanoittama ja vuonna 1935 Dallape orkesterin tunnetuksi tekemä laulu helsinkiläisen lapsuuskehdosta, jossa olikin pysymistä.

Tuoreempi Helsinki-valssi on ylipormestari Raimo Ilaskiven säveltämä ja sanoittama. Se ei ole koskaan pystynyt kuitenkaan syrjäyttämään aitoa Helsinki-valssia. Tätä versiota lienee eniten laulanut Aikamiehet.

Aikamiesten ulkopuolella valssi ei musiikkilajina ole kuoroille sitä ominta aluetta. Helsingin Laulu kuitenkin tarttui rohkeasti niin Helsinkiin kuin valssiinkin. Tämä on eittämättä kuoron ensimmäinen levytetty valssi.

viitat_www.jpgHelsinki meitä sä ihmeines
vedät ja viettelet puolehes.


Meille ei ole tyypillisintä menneiden muisteleminen ja historian haikaileminen ja niin tässäkin tapauksessa sovitukseen haettiin vallitsevaa tilannekuvaa. Sovittajaksi valikoitui kuoron kanssa aiemminkin hyvää yhteistyötä tehnyt Merja (Merzi) Rajala. Sovitus on reipasta, yllättävää, leikkisää ja perinteistä poikkeavaa, kuten on tämä musiikin monitoimi-ihminen itsekin.

Rajala määrittää itse sovituksiaan kuorolle haasteelliseksi laulettavaksi. Jossain määrin ne saattavat olla haasteellisia myös kuulijoille, etenkin jos on sattunut tykästymään perinteiseen neliääniseen, hartaaseen poljentoon. Ja onhan Helsinki-valssiin pujahtaneet mukaan Helsingin kanssa kisaavat Lontoo, Pariisi ja Berliinikin.

Helsinki-valssi on Helsingin Laulun levyn, Lauluja Helsingistä, Stadi sjungaa ensimmäinen, aloitusvalssi, niin kuin kaiken arvokkaan pitää avautua.

Helsingin Laulu on aiemminkin tehnyt yhteistyötä Mertzi Rajalan kanssa.Levyn nettitilauslomake


Lue myös:
Niin gimis on stadi
Rööperiin
Helsingin laulu
Mä tsittaan tääl sairaan korkeelKommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Helsinki-valssi, Helsingin Laulu, valssi, kuoro, Georg Malmsten, Dallape, Raimo Ilaskivi, Aikamiehet, Lauluja Helsingistä