Runon ja suven Nocturne

Keskiviikko 6.7.2016 klo 7:50 - Teksti ja kuva: Kauko Niemi

Suvi_Einoleino_850_KF5A7257.jpg

Eino Leinon katu Yhdistää Helsingin Töölössä Mannerheimintien ja Topeliuksenkadun.

Tänään vietämme Suomessa runon ja suven päivää. Kansanomaisemmin Eino Leinon syntymäpäivää. Juurihan Helsingin Laulu lauloi toukokuisessa juhlakonsertissaan Leinon Nocturnen, jonka säveltäjänä on Martti Ruutu.

Helsingin Laulu juhlii tänä vuonna 65 vuotista taivaltaan, johon taipaleeseen mahtuu melkoinen määrä Eino Leinon tekstejä.

Viimeiksi esittämämme Nocture lienee Leinon tunnetuimpia runoja ja tämä runo täytti viime sunnuntaina 113 vuotta. Runon päiväykseksi on merkitty 3.7.1903. Kolme päivää ennen kuin Eino Leino täytti 25 vuotta.

Runon tekee Helsingin Laululle läheiseksi myös sen inspiraation alkulähteet. Leino vietti tuon kesän Kangasniemellä. Kangasniemellä on myös Helsingin Laulun perustajan Kalervo Tuukkasen viimeinen leposija.

Markus Jääskeläisen keräämien tietojen mukaan nuori, 24-vuotias Eino Leino vietti kesää 1903 ystävänsä, runoilija Otto Mannisen kotitilalla Kangasniemen Hokan kylässä.
Runoilijat kasasivat kiviröykkiöitä Mannisen kotitalon pihalle - "tulevien muinaistieteiden professorien kiusaksi", kuten he itse asian ilmaisivat. Illalla oli saunan vuoro, jonne varsinkin kovana löylymiehenä tunnettu Leino hinkui lähes joka päivä. Saunasta kipaistiin uimaan kilometrin päähän Puulaveden virkistäviin aaltoihin.

Tuona kesänä syntyi runo, joka menneen maailman kuvastostaan ja paatoksellisesta tunnelmastaan huolimatta - tai ehkä juuri niiden ansiosta - jaksaa yhä sykähdyttää suomalaisten sydämiä - Nocturne.

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Eino Leino, Helsingin Laulu, Nocturne, Kangasniemi, Kalervo Tuukkanen

Kalervo Tuukkasen syntymästä 106 vuotta

Keskiviikko 14.10.2015 klo 8:38 - Kauko Niemi, teksti ja kuvat

Helsingin Laulun perustajan, säveltäjän ja kuoromiehen syntymästä on kulunut tänään 106 vuotta. Tuukkasen perustama Helsingin Laulu täyttää puolestaan 65 vuotta ensi vuonna. Tulevana juhlavuonna Helsingin Laulu tuo esiin monipuolisesti Tuukkasen sävellystuotantoa.

Tuukkasenhauta_www_KF5A3871.jpg

Kauko Niemi, Inke Luukka ja Kaarina Väyrynen Kangasniemellä Kalervo Tuukkasen haudalla

Yleisradion urheilutoimitus tuottaa ohjelmasarjaa Kiveen hakatut. Sarjassa vieraillaan edesmenneiden urheilijoiden haudoilla ja kerrotaan heidän tekemisiään ja edesottamuksiaan. Kalervo Tuukkasen hautakivestä ei voi sanoa parhaalla tahdollakaan kiveen hakattu.

Siellä missä Kangasniemen kauniisti kumpuilevan hautausmaan lukuisat Hokkaset ja Pylvänäiset loistavat kymmenien metrien päähän, Tuukkasta ei näy missään.

Hautakivessä oleva nimi ja nuottirivi ovat hienovaraisesti ja taidokkaasti ja hellävaraisesti kirjoitettu, ei hakattu. Kiveä ei myöskään ole hiottu mikä korostaa Tuukkasen luontosuhdetta. Luontosuhdetta vahvistaa nyt jo kiven kaunis jäkäläkasvusto.

Näin eleganssi ja luontoa lähellä oleva hautakivi tuo mieleen Tuukkasen säveltämän ja kauniisti soljuvan Keinun - Aleksis Kiven sanoihin - Kuin Onnelan kaukainen maa niin kimmeltää ihana kunnas.

Haudan löytäminen vaati virka-apua. Seurakuntakeskuksen ystävällinen kukkien kastelija hankkii vierailijoille tulostekartan, missä hautausmaan korttelissa hauta sijaitsee. Kartasta huolimatta vasta toinen tiedustelupuhelu auttaa löytämään hautapaikan ja kauniin hautakiven siron allekirjoitustyylillä kaiverretun nimen nuottirivistöineen.

Pieni ryhmä Helsingin Laulun edustajia vieraili Tuukkasen haudalla muutama päivä sitten viemässä syntymäpäiväkukat ja sytyttämässä elävän musiikin liekin Kangasniemen vanhalla hautausmaalla. Kimmeltävän Puulaveden rannalla on todellakin ihana kunnas, mihin Tuukkanen halusi matkansa päättyvän.

Vaikka Kangasniemi onkin tunnettu korkealaatuisesta, joka kesäisestä musiikkitapahtumastaan, paikalliset ihmiset eivät olleet kovinkaan tietoisia Tuukkasesta. Tosin Tuukkasenkuja tiedettiin jo paremmin. Se on aluetta, missä Mikkelissä syntynyt musiikkimies Kalervo Tuukkanen asui Kangasniemen aikanaan.

Helsingin Laulu esittää ensi kevään juhlakonsertissaan kolme samaa laulua, mitä kuoro esitti ensikonsertissaan 1951. Ohjelmistossa on myös hyvinkin harvoin kuultua Tuukkasen sävellystuotantoa.

tuukkanen_hauta_www_KF5A3867.jpg

 

Lue myös

Helsingin Laulun historiikki / Tuukkanen

Tuukkasen perintö

 

 

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Helsingin Laulu, Kalervo Tuukkanen, Kangasniemi,