Saa Oivan portsari lantin, jonka velkaa jäin

Sunnuntai 8.5.2016 klo 12:00 - Kauko Niemi, teksti ja kuvat

kolmaslinja_800.jpg

Ensi perjantain kuljemme Helavalkea-konsertissamme kolmatta linjaa takaisin. Niin sopii miettiä mistä ja mihin tai siis mistä takaisin. Perjantaina tapaamme myös Muistojen Bulevardilla sekä valssataan Helsinki-valssin tahdissa, sillä Niin Gimis on Stadi.

Lupaamme visiteerata myös Sibeliuksenkadulla , Helsinginkadulla, Eino Leinon kadulla ja Aleksis Kiven kadulla sekä Tuukkasenkujalla.

Mutta mikä on tuo mystinen kolmas linja siinä Toisen linjan ja Neljännen linjan välissä saman suuntaisesti idästä länteen. Eilisellä kamerakierroksella siinä Kallion kirkon ja suuren virastokolossin välissä kohtasi eritysisen aitoa Kallion kaupunginosaa lukuisine kuppiloineen, joiden portsarit lienee lanttinsa saaneet.

Vaikket ikinä olisi fyysisesti kulkenut Kolmannella linjalla mihinkään suuntaan, niin laulu on suurimmalle osalle suomalaisia tuttu.

”Kolmatta linjaa takaisin” on suomenkielinen versio Tony Hatchin ja Jackie Trentin kirjoittamasta kappaleesta ”Beautiful in the Rain”, jonka Petula Clark levytti. Juha Vainio sanoitti kappaleen suomenkielisen version ja Fredi levytti sen vuonna 1968.

Kappale on Fredin tunnetuimpia levytyksiä ja Vainion tunnetuimpia käännöskappaleita – sanat tosin ovat täysin erilaiset kuin alkuperäisessä.

Wikipedian mukaan alkuperäisversiossa kerrotaan sateessa kuljeskelevasta tytöstä, joka miettii elämäänsä. Suomenkielinen versio taas sijoittuu Kolmas linja -kadulle Helsingin Kallioon.

Kerrotaan, että Vainio keksi Kolmannen linjan avattuaan puhelinluettelon karttaosan ja tökättyään sattumanvaraisesti jotain kohtaa. Sormi osui Kolmas linja -kadun kohdalle. Vainion yhteistyökumppani, säveltäjä Toivo Kärki, harmitteli sitä, että Vainio teki niin hyvän tekstin käännöskappaleeseen eikä Kärjen omaan sävelmään.

Vainio kommentoi työtään vuonna 1978: ”Joskus, kun tulee ihmisten kanssa puhetta tästä mun omasta työstä, lähinnä tekstinteosta, niin semmoinen mielikuva tulee, ettei tässä perhana oo muuta työtä tullut tehtyäkään ku yks Kolmatta linjaa takaisin. Kun sen toiset tuntee niin hyvin. Tosiasia on, että ei tämä mulle, tämä ralli, oo muodostunut mikskään virstanpylvääks. En mä oo sen kohdalle pysähtynyt, ja ei se oo ku yks teksti satojen joukossa. Niin ku on tää katukin: yks kuja tuhansien seassa."

Helsingin Laulun ensi perjantaina esittämän kuorosovituksen on tehnyt Jaakko Mäntyjärvi. Mäntyjärveltä on syntynyt paljonkin nerokkaita kuoro sovituksia ja kuorobiisejä. Mäntyjärvi on oikein hyvin, jopa humoristisesti edustettuna perjantaisessa ohjelmistossa. Jos Helsingin Laululta kysytään, niin mielellämme kannatamme Mäntyjärvenkadun nimeämistä Helsinkiin.

>> Liput konserttiin tai ovelta

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Kolmatta linjaa takaisin, Helsingin Laulu, kuoro, kuorolaulu, Jaakko Mäntyjärvi,

Moniosaajat vauhdissa

Keskiviikko 27.4.2016 klo 17:35 - Kauko Niemi, kuva: Jonna Heinsalmi

HL_800_13047775_1089301387797221_6126438789376286940_o.jpg

Inke Luukka, Kaarina Väyrynen, Jonna Heinsalmi ison urankan jälkeen

Vanha sanontahan kertoo, että toiset tekevät mitä osaavat ja toiset tekevät mitä haluavat. Kuorossamme näyttää olevan näitä jälkimmäisiä.

Näin pääsi käymään, kun laulamisen lisäksi neljä ladya päätti tuottaa kuorolle uutta ulkomusiikillista ilmettä.

Ensin löytyi suunnittelija omasta porukasta. Tehtiin ja testattiin koekappale. Pian löytyi maailmalta muutama pakka riittävän laadukasta kangasta ja muutamien koukeroiden jälkeen sopivaa ja toimivaa lankaa saumureihin. Todettakoon, ettei lanka kuitenkaan löytynyt rautakaupasta, kuten muotivirkkaajat ovat tyhjentäneet muurauslangat rautakauppojen hyllyiltä.

Kankaiden vihdoin saavuttua, oli edessä ei pisin rupeama vaan rankin rupeama. Yhden viikonlopun aikana heti 46 tunnin ja koneiden kuumenemisen jälkeen tarvittava määrä ulkomusiikillisia elementtejä oli tehty mittojen mukaan, oikean värisenä oikealle henkilölle.

Että mitäkö syntyi? Sitä ei nyt vielä paljasteta, vaan julkistus tapahtuu 13.5 Karjalatalolla Helsingin Laulun juhlakonsertissa. Tuolloin selviää meille itsellekin millainen kokonaisuus muodostuu lavalle. Joka tapauksessa enemmän kuin kesäinen t-paita.

>> Juhlakonsertin nettikauppa

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Kuoro, ulkomusiikki, kuoro, Helsingin Laulu, Helavalkea

Sunnuntai ala Kalervo Tuukkanen

Sunnuntai 24.4.2016 klo 8:18 - Tero Halonen, kuva: Kauko Niemi

Kadonneen laulun metsästäjät

Pitkään kokolailla hukassa ollut sävellys saa uuden tulemisen 13.5.2015 Helsingin Laulun 65-vuotisjuhlakonsertissa. Kyseessä on Kalervo Tuukkasen säveltämä Sunnuntai Aleksis Kiven tunnettuun runoon. Yksinlaulupuolella Sunnuntai kuuluu Martti Turusen säveltämänä vakio ohjelmistoihin.

Kuin sattumalta, jokin aika ennen viime syksyn harjoituskauden alkamista, Hanna Remes sai käsiinsä käsinkirjoitetun kopion nuotista, jonka kuoromme perustaja Kalervo Tuukkanen on säveltänyt Aleksis Kiven runoon Sunnuntai.  

Nuotti oli kulkeutunut Helsingin Laulun ulkopuolelle, ei kuitenkaan kovin kauas - se löytyi Kilven Kuoron nuottiarkistosta. 

Kangasniemi.jpg

Sen toisella rannalla seisoi temppeli korkea
siell' kuulimme virsien veisun ihanast' huokaavan
ja viimein kuin jumalten maasta
temppelin kello pauhas

Nämä temppelin kellot soivat Kangasniemellä, joiden katveessa on Kalervo Tuukkasen hauta

Nykyiset Helsingin Laulun laulajat eivät ole tätä teosta koskaan aiemmin laulaneet, tuskin kuulleetkaan sen olemassa olosta. Nyt se kajahtaa toukokuisessa juhlakonsertissa.

Eteläisen osakunnan laulajat ovat kuitenkin jopa levyttäneet teoksen vuonna 1984. Levytys on  täysin samanlaisena versiona, kuin se on nyt esille putkahtaneessa nuottikopiossa.

Sain mahdollisuuden kuulla äänitettä Yleisradion äänitearkistossa, mutta näyttäisipä levyä olevan kaupan EOL:n nettisivuillakin!

Teosta ei ole koskaan liitetty viralliseen suomalaisen musiikin kaanoniin, nuotin olemassaoloa ei ole aiemmin arkistoitu, kunnes nyt Sulasolin julkaistua sen viime vuoden lopussa on nuotti nyt kaikkien saatavissa.

Tässäkin kappaleessa Kalervo Tuukkanen käyttää hyvin orkestraalisia elementtejä - kappale alkaa kolmiäänisellä naiskuorolla jonka tekstuuria ja sointikuvaa mieskuoro aika-ajoin tukee.

Kappaleen dynaaminen rakenne on laaja, temppelin kello pauhuu ja se saa Tuukkasen avaamaan kaikki kuoron äänivarat. Hiljainen sopraanojen kaukaisuuteen tähyäminen; jossa suljetuin huulin hyräilevä mieskuoro kuvaa ihmeellist' Onnelan maata ja lopulta altto- ja tenorisoolon vuorottelu vie kappaleen vääjäämättömästi kohti sen loppua, kuin tyyntä kesäiltaa.

Toivottavasti moni kuoro ottaa teoksen ohjelmistoonsa! 

 

 

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Sunnuntai, Aleksis Kivi, Kalervo Tuukkanen, Helsingin Laulu, kuoro, kuoromusiikki, kekakuoro, kuorolaulu

Vaikka lintsillä oisin ja penkillä goisin - Linnanmäki avautuu

Torstai 21.4.2016 klo 10:11 - Kauko Niemi, teksti ja kuvat

Vaikka lintsillä oisin ja penkillä goisin, ja aina ei olis mitä skruudaa,
Niin silti gimis on Stadi, siks toivomus snadi, ett saisin viel gartsoillas luudaa.
(Niin gimis on Stadi)

 

Linnanmaki_800_KF5A4463.jpg

 

Helsingin varma kesän merkki on Linnanmäen avautuminen. Linnanmäki avaa porttinsa tulevana lauantaina rajoitetusti ja 9.5 lähtien se on auki joka päivä kesän ajan.

Linnanmäki täytti viime vuonna 65 vuotta, mutta tänä vuonna Helsingin Laulun kanssa 65-vuotisjuhliaan viettää Linnanmäen ikonina pysynyt vuoristorata.

Vuoristorata_800_IMG_8890.jpg

Jokainen vuoristoradan ystävä tietää kuinka hienot maisemat avautuvat, kun istuu vaunussa, joka rauhallisesti kiipeää huipulle päästäkseen vauhtiin ja kutkuttamaan vatsanpohjia.

Siinä vaiheessa ainakin jokainen helsingin laululainen laulaa mielessään – Mä tsittaan tääl sairaan korkeel ja tsiigailen mestoille.

Mitä muuta yhteistä Vuoristoradalla ja Helsingin Laululla voisi olla kuin ikä. Kyllähän molemmilla on vauhdikkaita ja huimaavia taipaleita. Välillä mennään alamäkeä, jotta taas voidaan kiivetä ja ottaa lisää vauhtia.

Yhteistä on toki sekin, että pätevä jarrumies vuoristoradan vaunun perässä ja taitava kuoronjohtaja osaa säädellä vauhtia, niin että matkanteko tuntuu haasteellisen miellyttävältä.

Linnanmäen elinehto on muutos ja näinhän se on kuorollakin. Hurjapäitä hemmotellaan vuoden 2016 kaudella avautuvalla uudella virtuaaliulottuvuudella.

Linnanmäen suosittu laite Linnunrata muuttuu virtuaalitodellisuudeksi toukokuun lopulla (20.5. alkaen), jolloin sen nimi myös muuttuu Linnunrata eXtra:ksi. Pyöreän vesitornin sisälle rakennetussa vuoristoradassa kävijä pääsee ajamaan avaruudessa keskellä jännittävää virtuaalitodellisuutta virtuaalilasit päässään.

Linnanmäki on ensimmäinen huvipuisto Pohjoismaissa, missä toteutetaan virtuaalitodellisuutta. Uusi VR teknologia mahdollistaa täysin erilaisen 

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Helsingin Laulu, kuoro, niin gimis on stadi, Linnanmäki, vuoristorata,

Mitä kuusvitosia löytyy musiikkimaailmasta

Maanantai 18.4.2016 klo 21:57 - Kauko Niemi

Tämän vuoden paras numero on 65

Fender.jpg

Edellisessä 65-jutussa pohdittiin matkan ja matkustamisen olemusta 65 näkökulmasta. Nyt on vuorossa musiikki, tosin muusta näkökulmasta kuin toukokuun 13. päivän näkökulmasta Karjalatalossa, missä Helsingin Laulu laulaa 65-vuotisjuhlakonserttinsa.

Luonas siis 65 65 lauloi Robin huippusuosikkivuosinaan. Robinin (Esa Simonen) kenties tunnetuin biisi oli juuri tänä, alun perin Zager and Evansin maailmanlaajuinen suurhitti 'In the Year 2525' vuodelta 1969. Suosiostaan huolimatta Robin jätti iskelmämaailman ja ryhtyi opettajaksi.

Saman ikäisiä Helsingin Laulun kanssa ovat Fender Telecaster -kitara sekä Fender Precision bassokitara.

Fender Telecaster (kutsumanimi Tele), on Fenderin valmistama sähkökitara. Sen ensiesittely tapahtui 1950 nimellä Fender Broadcaster. Helmikuussa 1951 kitaran nimi muutettiin Fender Telecasteriksi, sillä Gretsch-yhtiö oli aikaisemmin rekisteröinyt mallinimen Broadkaster.

Telecaster oli ensimmäinen sarjavalmisteinen umpirunkoinen sähkökitara. Se on rakenteeltaan yksinkertainen ja siten helppo valmistaa teollisena massatuotantona ja se on yhä tuotannossa Fenderin sekä sen omistamalla Squier-alamerkillä.

Fender Telecasterilla ovat soittaneet vuosien varrella monet kuuluisat soittajat: Bob Dylan, Albert Collins, James Burton, Lou Reed, Jimmy Page, Keith Richards, Joe Strummer, John Frusciante, Muddy Waters, Josh Farro, Jon Bon Jovi, James Hetfield, Kurt Cobain [3] ja Bruce Springsteen. Kuuluisia suomalaisia telecasterin soittajia ovat mm. Albert Järvinen, Jari Mäenpää, Ismo Alanko, Kari Peitsamo, Andy McCoy, Petteri Salminen, Juha Torvinen ja Juice Leskinen.

Yksi kuoromme jäsenistä näkee kutosia ja vitosia vähän joka puolella. Pianon päällä olikin Sibeliuksen Puusarja Op. 75: Viisi kappaletta pianolle. Viides sävellys on nimeltään Kuusi - taas numerot väärin päin, mutta haitanneeko tuo nyt kovinkaan paljon.

Jussi Raittinen on puolestaan levyttänyt Oi kuuskytviis. Käännösiskelmän sanat on tehnyt Pekka Tammilehto alias Topi Sorsakoski. Sikäli mielenkiintoinen tapaus, ettei ainakaan kovin helpolla löydy kyseisen laulun sanoja netistä. Kansainvälinen laulujen sanoituksiin keskittyvä nettipalvelukin ihmettelee ääneen, kuinka voi olla mahdollista, ettei tällaisen laulun sanoja löydy. Laulun ajatuksena on kuitenkin, ettei nyt kannattaisi kahdesti elää 65-vuotispäivää.

Kuuskutviis on näköjään kulttinumero iskelmätaivaalla. Seppo Närhi julkaisi vuonna 1972 tarinan Prinsessa 65.
Hän oli siis prinsessa kuuskyt-viis // mutta nykyään bändit hänestä tuskin veisaa viis // on jääneet taa jo huoneet tähtien // on kruunussa ruoste jo vuosikymmenen.

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Helsingin Laulu, kuoro, helsinkiläinen sekakuoro, 65,

Agricolan päivää

Lauantai 9.4.2016 klo 9:15 - Kauko Niemi, teksti ja kuva

Agricola_agricola_KF5A8144.jpg

Tänään kiitämme ja kumarramme Mikael Agricolaa. Voimme laulaa ja tulkita suomalaisia lauluja Suomen kielellä.

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Micael Agricola, kuoro, Helsingin Laulu, sekakuoro

Tuli karkottaa pahat henget

Sunnuntai 3.4.2016 klo 21:12 - Kauko Niemi

Kokko.jpg

 

Kadonneen biisin metsästys: 

Olemme juuri polttaneet pääsiäiskokkoja. Toukokuussa sytytämme helavalkeita ja perinteisiin kuuluvat juhannuskokot syttyvät kesäkuussa. Elokuun pimenevissä illoissa syttyvät elovalkeat. Elävä tuli on keskeisessä roolissa taas jouluna.

Elävän tulen symbolinen merkitys on vahva myös muissa kulttuureissa. Maaliskuun lopulla Turussa kurdit juhlivat alkanutta uutta vuottaan polttamalla kokkoa.

Tulella on ihmisen historiassa merkittävä rooli, ja se on ehkä ollut ensimmäisiä palvottavia asioita, joita ihminen on hallinnut, aluksi huonommin ja sitten yhä paremmin. Tuli esiintyy muinaisessa filosofiassa myös merkittävänä olemassaolon ”alkuaineena” yhdessä maan, veden ja ilman kanssa. Tätä käsitystä edusti filosofi Empedokles. Jos tuli oli voimakas liittolainen, niin vesi oli tulen vihollinen, joka pystyi tuhoamaan tulen.

Pääsiäiskokko on pääsiäisenä, yleensä pääsiäislauantaina tai sitä seuraavana yönä poltettava rovio. Tapa esiintyy Suomessa voimakkaimmin Pohjanmaalla.

Aiemmin uskottiin, että juuri tuona päivänä, jolloin Jeesus oli kuolleena, Jumalan suojeleva vaikutus oli pienimmillään, ja kokkoja poltettiin noitien ja pahojen henkien karkottamiseksi. Uskomus oli, että mitä enemmän kokosta nousi savua ja kipinöitä, sen parempi. Noidat ja muut pahat henget eivät päässeet savun ja kipinäsateen läpi ihmisiä vahingoittamaan.

Juhannuskokko on tällä hetkellä Suomen suosituin avotulirituaali. Suomessa juhannuskokkoja poltettiin perinteisesti lähinnä Itä- ja Sisä-Suomessa sekä Karjalassa. Juhannuskokon ”perinteisin” polttopaikka onkin järvenranta, jollaisia löytyy eniten Järvi-Suomesta. Osassa Suomesta juhannuskokon polttaminen yleistyi vasta 1800-luvun lopulla. Juhannuskokkojenkin taustalta löytyy ajatus pahojenhenkien karkottaminen.

 

Kevät on kuitenkin rakkauden ja kiiman aikaa

Helavalkeat eli toukovalkeat ovat aikaisemmin Suomessa pelloille ja muille avoimille paikoille sytytettyjä kokkoja helajuhlan eli toukojuhlan aikana. Muinaissuomalaiset polttivat helavalkeita myös pahojen henkien pois ajamiseksi. Juhlissa juotiin simaa ja tanssittiin.

Karja on usein päästetty ensi kerran laitumelle ja ajettu tulien läpi sairauksien ehkäisemiseksi. Jokainen, joka on nähnyt eläinten keväisen ulospääsyn navetasta, tietää mitä keväinen pyyteetön riemu oikeasti on.

Helavalkeita tunnetaan vielä Hämeessä, Satakunnassa ja Uudellamaalla. Nykyisin tapaa on pidetty yllä esimerkiksi Kuusjoella, Kurussa, Nummi-Pusulassa ja muualla, usein kyläyhdistysten voimin.

Helluntain ja helavalkeiden merkitys keväisenä riemuna niin ihmisille kuin eläimillekin on ollut monin verroin suurempi, kuin mitä se nykyisin on kaupungistuneessa yhteiskunnassa.

Helluntaiaiheisia lauluja ja runoja on paljon. Aleksis Kiven runosta Helavalkea avautuu koko keväinen sydämen syvä tykytys. Runohan alkaa;

Vuorella kaikuuvi riemu ja soitto
Helluntain kelmees yössä,
ilosest karkelee nuorison liuta
laattial kallioisel,
Helluntai-yön helavalkean leimues
ja hohtaes korkuuden kiireen.

Tätä voisi hyvinkin jatkaa vanhalla sanonnalla – jos ei heilaa helluntaina niin ei koko kesänä. Kevät on rakkauden aikaa.

Kalervo Tuukkanen on pukenut Kiven Helavalkea-runon monimuotoiseen sävelkieleen. Helsingin Laulu esitti sen ensimmäisessä konsertissaan 8.12.1951. Tämän jälkeen laulun historia ja esityskerrat ovat hämärän peitossa.

Kaukana ei ollut sekään suuri vahinko, että tämä kertakaikkisen hieno sävellys olisi kadonnut kokonaan. Sitä ei oltu virallisesti taltioitu mihinkään eikä rekisteröity mihinkään.

Nyt Tuukkasen säveltämä Helavalkea on Sulasolin julkaisemana nuottina ja Helsingin Laulu esittää sen jälleen toukokuussa pidettävässä 65-juhlakonsertissaan vuosikymmenten tauon jälkeen.

Viidassa kuiskaavat kultasten kieltä
impi ja nuorukainen,
vannotaan ijäistä uskollisuutta
koiviston tummas kohdus,
Helluntai-yön helavalkean leimues
ja hohtaes korkuuden kiireen.

 

Tapahtuman nettikauppa

 

 

 

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Helsingin Laulu, kuoro, Helavalkea, Kalervo Tuukkanen, sekakuoro, laulu, Sulasol

Erä Helsingin Laulun laadukkaita kangaskasseja

Tiistai 22.3.2016 klo 11:23 - Kauko Niemi, teksti ja kuvat

Kassi monenlaiseen käyttöön. Kassi on eettisesti valmistettu ja valmistuksessa ei ole missään vaiheessa käytetty klooria.

Kassia on myynnissä vain tietty erä, nopeimmat syövät hitaat.

Muovikassien aika alkaa olla pian ohitse. Kolmella kangaskassilla pärjää niin, ettei kaupasta tarvitse ostaa yhtään muovikassia (yksi kotona, yksi autossa ja yksi jossain välillä). Kassit maksavat itsensä takaisin parissa kuukaudessa.

MIKÄ YMPÄRISTÖTEKO!

Suomessa käytetään arviolta noin 55 muovikassia henkeä kohden vuodessa. Luku on huomattavasti alempi kuin EU:n keskiarvo, joka on lähes 200 muovikassia. EU:ssa päätyi vuonna 2010 yli 8 miljardia muovikassia roskaksi ympäristöön.

Nyt on hyvä hetki ryhtyä muuttamaan toimintatapoja ja olla valmiina kun 2019 muovikassidirektiivit tulevat arkeen.

Kassin tilauslomake 

kassi_800_KF5A7938.jpgTyylikäs musta kassi vaikka nuoteille tai nappaskengille.

 

 kassi_800_KF5A7940.jpg

Kauppakassi. Kokemus on osoittanut, että kolmella kangaskassilla pärjää niin, ettei kaupasta tarvitse ostaa yhtään muovikassia (yksi kotona, yksi autossa ja yksi jossain välillä). Kassit maksavat itsensä takaisin parissa kuukaudessa.

 

kassi_800_KF5A7947.jpg 

Kevyt kangaskassi taittuu, vaikka taskun pohjalle.

>> Tilaa kasseja

 

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Helsingin Laulu, helsinkiläinen sekakuoro, kassi. kuoro

Ensimmäinen Helavalkean läpimeno

Sunnuntai 20.3.2016 klo 15:52 - Kauko Niemi, teksti ja kuva

lapimeno_800_WP_20160320_14_05_21_Raw__highres1.jpg

Harjoitusputki mentiin läpi Hanna Remeksen metodein

Helsingin Laulu lopetti hetki sitten neljän päivän harjoitusputken Helavalkea -konsertin ensimmäiseen läpimenoon. Toki nypläämistä löytyy, mutta kokonaiskuvan konsertista ja sen tunnelmasta alkaa selkeytymään.

Ohjelmistossa on todella sellaisia helmiä, joita ei pahemmin olla kuultu Helsingin Laulun 65-vuotisen historian aikana. Historian perspektiivistä konsertissa keskitytään alun ja lopun vuosikertoihin. Konsertti päättyy helsinkiläiselle kuorolle sopiviin Helsinki-aiheisiin lauluihin.

Helsingin Laulun tämän kertainen harjoitusrupeama alkoi torstai-iltana, jatkui perjantai-iltana sekä lauantai ja sunnuntai päivät.

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Helsingin Laulu, Helavalkea, kuoro, konsertti

Tämän päivän helsinkiläinen katukyltti

Lauantai 19.3.2016 klo 6:55 - Kauko Niemi, teksti ja kuva

Minna_800_KF5A7740.jpg

Minna Canhthinkatu Helsingin Töölössä

Tänään vietetään ja liputetaan suomalaista tasa-arvon päivää ja Minna Canthin syntymäpäivää. Minna Canth oli aikansa nainen joka ei kuvia kumarrellut.

Me Helsingin Laulussa ei tänään kuitenkaan kirjoitella kirjoja vaan laulellaan tasa-arvoisesti kaikkien neljän stemman kanssa. Meneillään on parhaillaan neljän päivän treeniputki.  Valmista on 13.5.2016, kun juhlistamme kuoron 65-vuotistaivalta.

Jos Canthin tuotannosta jotain pitäisi valita kuorolle, niin Helsingin Laululle se olisi helppoa. Kirja olisi tietenkin Minna Canthin romaani Hanna, joka julkaistiin tasan 130 vuotta sitten.

Se on psykologinen nuoren tytön kypsymistä puberteetista aikuisuuteen kuvaava kehitysromaani. Mekin olemme kypsyneet melkoisesti viime vuosina Hanna Remeksen hoivissa.

Canth on myös ainoa suomalainen, joka on päässyt Norwegianin koneen peräsimeen. Sinne saavat kuvansa vain ne, joiden merkitys kansakunnalle ja sen kehitykselle on ollut riittävän voimakas.

 

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Minna Canth, Helsingin Laulu, Hanna Remes, helsinkiläinen kuoro,

Tämän vuoden ehdottomasti paras numero on 65

Maanantai 7.3.2016 klo 20:11 - Kauko Niemi, teksti ja kuva

Tämän vuoden eittämättä paras numero on 65. Eikä vaan sen takia, että Helsingin Laulu täyttää 65 vuotta ja 65 juhlavuoden päätapahtuma on toukokuussa.

Otetaanpa yksinkertaisia esimerkkejä vaikkapa vain liikenteestä, kuinka keskeinen numero 65 on vaikkapa liikenteen kannalta.

Vaasajuna_800_KF5A7586.jpg

Pendoliini 65 vie junantuomat mummolaan

Jokainen Pohjanmaalta junantuoma tietää, että stadista mummolaan pääsee Pendoliino S 65:llä. Tosin juuri tänään Pendoliini oli väsähtänyt ja matka ajettiin korvaavalla kalustolla.

Bussilla 65 pääsee toukokuun 13. päivänä Karjalatalolle, mutta jos satut olemaan Dublinissa niin bussi 65 ajaa Blessingtoniin.

Liikennettä on sekin, että nokkakalan vauhti ilmassa on 65 kilometriä tunnissa. Ja jos kala loikka maagiset 65 metriä, niin maagisia loikkia tehtiin myös Speden linkomäessä peräti 65 metriä.

Miten ihmeessä pääsisit kulkemaan Tampereelta Virroille Näsijärven länsipuolta, jos ei olisi kantatie 65:ttä.

Tässä lyhyt todiste kuinka tärkeä on numero 65, vaikka nyt valittiin vaan yksi kapea alue kuten liikkuminen.

Mikä 65 on sinun sydäntäsi lähellä ja millä alueella kuten vaikkapa musiikki, rakkaus, työ tai jokin ihan mikä tahansa muu.

Voit kommentoida tätä kuusvitosta ja kertoa oma tarinasi. Tulemme jatkamaan tätä 65-sarjaa.

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Helsingin Laulu, 65,

Kevään väri ja valo pilkottaa jo

Perjantai 19.2.2016 klo 11:50 - Kauko Niemi, teksti ja kuva

Kevään valo ja väri pilkottaa jo kiinnostavasti. Kirkkaimmillaan se on 13.5.2016 juhlakonsertti Helavalkeassa. Ohjelmisto ja hiirenkorvat kypsyvät hyvin siltä se taas eilen illallakin tuntui.

HLtall_FB_mv_variikkunat_800_KF5A3271.jpg

Tapahtumakalenteri

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: helavalkea, Helsingin Laulu,

.

Lauantai 13.2.2016

Ystavanpaiva_8002.jpg

Kommentoi kirjoitusta.

Josko perustaisin oman kuoron

Perjantai 12.2.2016 klo 16:24 - Kauko Niemi

Näihin aikoihin 65 vuotta sitten 42-vuotias Kalervo Tuukkanen varmasti pyöritteli mielessään oman kuoron perustamista. Tuolloin, vuoden 1951 alussa hän toimi kuoronjohtajana Kilven Kuorossa.

tuukkanen.gif

Orkestereiden ja kuorojen johtamisen lisäksi Tuukkasella oli jo sävellettynä plakkarissa 6 sinfoniaa, 2 viulukonserttoa, sellokonsertto, sinfonisia runoelmia ja sarjoja, orkesteriteoksia, kantaatteja, 1-näytöksinen ooppera, näyttämömusiikkia, teoksia kuorolle, sooloille ja orkesterille.

Mitä muuta elämää alkanut vuosi 1951 oli tuonut tullessaan.

Sibeliuksen kotikunta Järvenpää oli saanut vuodenvaihteessa ylennyksen kauppalaksi.  Tammikuun alussa YK:n hulppea päärakennus New Yorkissa otettiin käyttöön. Huonompia uutisia kuuluin Aasiasta, missä kiinalaiset ja pohjoiskorealaiset joukot valloittivat jälleen Soulin – sota jatkui. Helmikuun 1. päivänä YK tuomitsi Kiinan hyökkääjäksi Korean sodassa.

Se oli politiikan aikaa, jolloin presidentillä oli valtaa ja J K Paasikivi myös käytti sitä. Tammikuun 17. päivänä hän erotti Kekkosen ensimmäisen hallituksen ja samalla nimitti Kekkosen toisen hallituksen.

Vuoden 1951 alun pysähdyttävin uutinen Suomessa oli kuitenkin suruviesti 27. tammikuuta − Presidentti, Suomen marsalkka Carl Gustaf Emil Mannerheim (4.6.1867–27.1.1951) kuoli Sveitsissä.

Urheiluhullulle kansalle ilouutinen oli, kun Tauno Luiro hyppäsi Oberstdorfissa mäkihypyn uuden maailmanennätyksen 139 metriä.

Nyt kokolailla toisissa tunnelmissa 65 vuotta myöhemmin Kalervo Tuukkasen perustama kuoro Helsingin Laulu valmistelee intensiivisesti Hanna Remeksen johdolla toukokuun 13. päivänä laulettavaa juhlakonserttia Helavalkeaa.

 

 

 

 

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Helsingin Laulu, Kalervo Tuukkanen, Hanna Remes, 65-vuotta

Helsingin Laulu polttaa helavalkeita toukokuussa

Maanantai 1.2.2016 klo 9:07 - Seppo Mallenius

Tänään kun tammikuu vaihtuu helmikuuhun, on vanhankansan käsitysten mukaan lupa aloittaa kevään odotus. Onhan tänään kynttilänpäivä.

Tästä keväästä tulee Helsingin Laululle varsin kiireinen ja vaativa. Kevään huipennus on meille  toukokuun 13. päivä, jolloin kuoro järjestää Helavalkeat eli 65-vuotisjuhlakonsertin Käpylän Karjalatalossa.

Hela65_B_500.jpg

Olemme nimenneet konsertin ”Helavalkeaksi”, joka voidaan tulkita monella tavalla: kuoron perustaja Kalervo Tuukkanen sävelsi Aleksis Kiven tekstiin ”Helavalkea”-laulun, joka kantaesitettiin Helsingin Laulun ensimmäisessä varsinaisessa konsertissa 8. joulukuuta 1952. Tämä vaativa laulu on nyt myös toukokuun konsertissamme.

Toinen asia, joka tukee sanan Helavalkea käyttöä, on konserttimme ajankohta. Muinaissuomalaiset polttivat helavalkeita eli toukovalkeita pahojen henkien pois ajamiseksi, joten laulamme Helavalkean kevään kunniaksi ja takuuvarmasti karkotamme pahat henget pois.

Perinteiden vaalimisen lisäksi juhlakonsertissamme on tiedossa myös uudempia sävellyksiä ja sovituksia, kuten paljonpidettyjä Helsinki/Stadi-aiheisia lauluja. Helsinkiläisyyshän on yksi tavaramerkkimme.

Tänä vuonna tulee siis kuluneeksi 65 vuotta siitä, kun Kalervo Tuukkanen perusti Helsingin Laulun. Helsingin Laulun historiikissa kerrotaan, että jo tuolloin tämän helsinkiläisen kuoron tavoitteena oli esittää sekä uutta että perinteistä kuoromusiikkia. Laulajia kuorossa oli parhaimmillaan toistasataa, mutta Helsingin Laulu koostuikin itse asiassa kolmesta kuorosta: nais-, mies- ja sekakuorosta. Tämän vuoden alusta sekakuorossamme on yli 40 laulajaa, kymmenkunta enemmän kuin viime vuonna ja haemme vielä helmikuun ajan kuoroomme uusia laulajia, etenkin korkeita sopraanoja ja matalia miesääniä.

Toukokuisen Helavalkeiden jälkeen alammekin keskittyä vuoden 2017 suunnitelmissa olevaan kansainväliseen kuorokilpailuun. Toki tämän vuoden syksy tuo mukanaan perinteiseen tapaan joulun odotuksen ensimmäisenä adventtina Temppeliaukion kirkossa.

Helsingin Laulu pistää 65-juhlavuonnaan parasta pöytään. Kattauksen takuuhenkilönä on Hanna Remes. Remes on nyt myös Helsingin Laulun pisimpään toiminut kuoronjohtaja. Juhlinnan aihe tämäkin.

Nautinnollisia hetkiä. Nähdään, tavataan konserteissamme!

seppo3_1000_kf5a8031.jpg

Seppo Mallenius, Helsingin Laulun hallituksen puheenjohtaja

 

>> Lippujen ja mainospaikkojen nettikauppa

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Helsingin Laulu, Seppo Mallenius, Hanna Remes, Helavalkea

Uusia laulajia haussa

Torstai 31.12.2015

Uusi vuosi, uusi harrastus! Tällä kertaa haemme erityisesti korkeita sopraanoja sekä baritoneja ja bassoja. Täytä hakulomake ja tule koelauluun!

                          

hakuflyeri.jpg

Kommentoi kirjoitusta.

Luovaa suomalaisen musiikin päivää!

Tiistai 8.12.2015 klo 11:29

Tänään juhlitaan Jean Sibeliuksen 150. syntymäpäivää. Jouluohjelmistossammekin on muutama maamme kansallissäveltäjän kappale. Tervetuloa siis konserttiin tänä sunnuntaina!

 joulun_taikaa_final.jpg

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: musiikki, kuoro, konsertti

Joulun odotus voi alkaa!

Sunnuntai 29.11.2015

Joulukonserttikausi käynnistettiin perinteisellä Joulun odotus -adventtikonsertilla. Kiitos yleisölle ja kiitos Lions Club Helsinki Floorankentälle!

temppeli.jpg

Kommentoi kirjoitusta.

Tervetuloa konserttiin!

Maanantai 16.11.2015 klo 15:50

Joulu lähestyy ja niin myös Helsingin Laulun perinteinen adventtikonsertti. Tilaa tästä itsellesi liput!

Voit myös koettaa onneasi tykkäämällä Helsingin Laulusta Facebookissa tai seuraamalla meitä Instagramissa ja voit voittaa kaksi lippua konserttiin!

Joulun_Odotus_v32.jpg

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: kuoro, joulu, konsertti, joulukonsertti, adventti

Merkkejä laulamassa

Torstai 5.11.2015 - Hilma Reittola

Lokakuisen perjantai-illan hämärtyessä innokas laulajien joukko suuntasi askelensa kohti Itä-Pasilaa. Alkamassa oli Sekakuoroliiton järjestämä viikonlopun mittainen merkkilaulukurssi perusmerkin tai taitomerkin A-osan suorittamista havitteleville. Jännittynein mielin odottelin, mitä tuleman pitää.

Onneksi yksi kurssin ohjaajista, kuoromme taiteellinen johtaja Hanna Remes, oli entuudestaan tuttu. Toisena ohjaajana toimi Kristian Heberg.

Tuttuja löytyi myös kurssin osallistujista. Kuoromme oli ilahduttavan hyvin edustettuna, kurssin kymmenestä osanottajasta kuusi oli kuoromme riveistä. Taitomerkkiä tavoittelemaan lähti rohkea alttomme Anne, ja meitä perusmerkkiläisiä oli minun lisäkseni tenori Tero, sopraano Kati sekä altot Laura ja Miia. Perusmerkin suorittajien kanssa olimmekin jo keväällä katsoneet hieman vaadittuja lauluja yhdessä läpi, ja moni meistä oli harjoitellut niitä itsenäisesti ennen kurssia.

2015-10-18_12.14.49.jpg

                          

Kurssilla työskentelimme paljon yhdessä, niin että me perusmerkkiläiset seurasimme taitomerkkiläisten harjoittelua ja he meidän. Tämä osoittautui erittäin hyväksi harjoitusmetodiksi, sillä kuuntelemalla muiden laulua ja heille annettua palautetta oppii itsekin valtavasti.

Ensimmäisenä harjoitusillan jälkeen olimme jo saaneet tuntumaa muutamiin lauluihin ja alkujäykkyyskin karisi. Lauantain intensiivisen leiripäivän aikana saimme jo hieman kiinni yhteisestä soinnista ja toisten kuuntelemisesta kvartetissa.

Kvartettilaulu on haastava laji, joka vaatii hetken tunnustelua ennen kuin yhteistyö ryhmässä alkaa toimia ja balanssi löytyy. Perusmerkkiryhmässä meillä oli kotikenttäetua siitä, että olimme entuudestaan toisillemme tuttuja, vaikkakaan emme olleet tällaisella kokoonpanolla ennen laulaneet. Myös tuuria oli matkassa, ja äänemme sopivat kivasti yhteen - tässä porukassa oli vaivatonta ja miellyttävää laulaa! Kurssin tunnelma oli rento ja kannustava.

Saimme paljon rakentavaa palautetta ja ohjausta sekä suurissa linjoissa että pienissä yksityiskohdissa. Keskustelimme teksteistä, lausumisesta, nyansseista, tempoista ja fraseerauksesta. Saimme opastusta musiikin teoriassa ja laulutekniikassa. En osannut etukäteen arvatakaan, että kurssin anti on niin monipuolinen!

2015-10-18_12.18.13.jpg

                     

Kurssin päätteeksi, sunnuntaina iltapäivällä oli mahdollisuus suorittaa perusmerkki tai taitomerkin A-osa. Kaikki kurssilaiset tarttuivat rohkeasti haasteeseen ja kyllä kannattikin, sillä kaikki suorittivat merkkinsä hyväksytysti. Riemu ja helpotus olivat valloillaan suoritusten jälkeen. Palaute suorituksista oli kannustavaa ja rakentavaa.

Hanna Remes puhui kurssin päätteeksi siitä, miten tärkeää kuoromerkkien suorittaminen on kuoron kannalta. Kuoron taso nousee, kun yksittäiset kuorolaiset saavat vahvuutta laulajina. Omasta puolestani - ja varmasti muidenkin kurssilaisten puolesta – voin sanoa, että kurssilta ja merkkisuorituksesta tarttui mukaan ainakin alati kasvavaa innostusta laulamista kohtaan. Pieni itsensä haastaminen on aina välillä paikallaan ja antaa mukavan piristysruiskeen normaaliin harjoitteluun. Saamme jatkaa taas astetta innostuneempana ja tavoitteellisempana ryhmänä kohti seuraavia haasteita!

                                              


Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: kuoro, merkkilaulukurssi, helsinki, laulu, Helsingin Laulu

« Uudemmat kirjoituksetVanhemmat kirjoitukset »