Villasukkiin vaihtaa jo saa

Perjantai 18.11.2016 klo 20:37 - Kuva ja teksti - Kauko Niemi


Nelli_850_KN862043.jpg

Helsingin Laulun jouluohjelmistoon kuuluu tänäkin vuonna laulu Joulua kaupungissa. Sen sävellyksestä ja sanoituksesta vastaa kuoron sopraano Nelli Gabrielson.

Kuinka kaupunkilainen olet, kun laulussa ei mennäkään aamuviideltä joulukirkkoon hevosella ja reellä?

”Olen todellakin perikaupunkilainen. Aina Helsingissä asuneena laulua tehdessä mielessäni oli valkea, luminen kerrostalo-joulu, jossa ikkunoista pilkottaa kodikas ja lämmin valo”, sanoo Nelli Gabrielson.

”Kun aloin miettiä sanoitusta tähän lauluun, halusin välittää ne tärkeät ajatukset, asiat ja nimenomaan tunnelman, jotka minulle joulun ajassa ja joulunvietossa ovat tärkeitä. Olen sellainen tunnelmoija.”

”Minulle on esimerkiksi aivan pakahduttavan ihana tunne tulla kylmän keskeltä lämpimään, kodikkaaseen, tuoksuvaan ja rakkaita ihmisiä täynnä olevaan kotiin. Minun jouluuni myös ne villasukat ehdottomasti kuuluvat! Niin hieno jouluvastaanotto ei voi olla, etteivätkö villasukat istuisi asuun.”

Mikä on sinulle itsellesi tärkein sanoma tässä laulussa?

”En halunnut julistaa sanomaa, vaan nimenomaan luoda mielikuvia, tunnelmia. Minulle on tärkeää, että laulusta välittyy lämpö ja kokonaisvaltainen hyvä olo, kuin sen voisi itsekin laulua kuullessa tuntea kun laittaa silmät kiinni. 

Kuinka pitkään laulua kypsyttelit?

”Alkukesästä 2014 kuoronjohtaja Hanna Remes pyysi minua tekemään kuorolle joululaulun. Siinä se sitten tekeytyi kesän ja alkusyksyn. Itse sävel syntyi hyvin nopeasti. Minulle on luontaista biisin tekemisessä mennä sävel edellä, lyriikat syntyvät hitaammin. Joulua kaupungissa kantaesitettiin samana jouluna.”

Nelli toteaa, että oma tuotos on aina jollakin tavalla henkilökohtainen ja osa itseä. Ennen kaikkea on jännittävää nähdä, miten siihen reagoidaan. Nellin mielestä tämä laulu on hyvin hänen oma näköisensä.

Erityisesti oman laulun kohdalla sitä toivoo, että se saataisiin kuulostamaan mahdollisimman kauniilta soinnillisesti, rytmisesti sekä sisällöllisesti. 

Nelli meni yhden Helsingin Laulun joulukonsertin kenraaliharjoituksissa kirkon penkkiriviin kuuntelemaan, kun kuoro lauloi tämän hänen oman laulunsa. 

”Se kuulosti juuri niin ilmavalta, hengittävältä ja seesteiseltä kuin sävellysvaiheessa toivoinkin sen olevan”, sanoo Nelli Gabrielson. 

Nelli_850_KN862089.jpg

Millainen on sinun taustasi lauluntekijänä?

”Olen säveltänyt paljon kaikenlaista vuosien varrella, oikeastaan ensimmäiset kappaleet syntyivät korvakuulolta jo ennen kuin tunsin nuottejakaan, noin neljä- viisi-vuotiaana.”

”Joululauluna tämä oli ensimmäinen ja toisen joululauluni tein vuotta myöhemmin, silloiselle lauluyhtyeelleni. Se esitettiin viime jouluna 2015.”

Milloin syntyy seuraava biisi?

”Biisejä syntyy koko ajan. Tälläkin hetkellä minulla on monta keskeneräistä. Tuskin vähään aikaan on mitään uutta kuultavissa - mutta koskaanhan ei tiedä.”

Nelli liittyi Helsingin Laulun riveihin syksyllä 2012.

. . . . . . .Kojujen sulkemis  aika, illan hämärä kun laskeutuu.

Kassissa lahjat jo oottaa, kuusen alle kohta laittaa ne saa.

Ah taikinan tuoksu nenään yltää, ja villasukkiinkin vaihtaa jo saa. . . . . . 


Kommentit

19.11.2016 7:39  orvokki jokinen

Kiva aito tunnel.ma.hyvä Nelli. MAHTAVAA ETTÄ JOKU OSAA LAULAA.SÄVELTÄÄ JA SANOITTAA.


Kommentoi kirjoitusta


Nimi:*

Kotisivun osoite:

Sähköpostiosoite:

Lähetä tulevat kommentit sähköpostiini