Helsingin Laulu polttaa helavalkeita toukokuussa

Maanantai 1.2.2016 klo 9:07 - Seppo Mallenius


Tänään kun tammikuu vaihtuu helmikuuhun, on vanhankansan käsitysten mukaan lupa aloittaa kevään odotus. Onhan tänään kynttilänpäivä.

Tästä keväästä tulee Helsingin Laululle varsin kiireinen ja vaativa. Kevään huipennus on meille  toukokuun 13. päivä, jolloin kuoro järjestää Helavalkeat eli 65-vuotisjuhlakonsertin Käpylän Karjalatalossa.

Hela65_B_500.jpg

Olemme nimenneet konsertin ”Helavalkeaksi”, joka voidaan tulkita monella tavalla: kuoron perustaja Kalervo Tuukkanen sävelsi Aleksis Kiven tekstiin ”Helavalkea”-laulun, joka kantaesitettiin Helsingin Laulun ensimmäisessä varsinaisessa konsertissa 8. joulukuuta 1952. Tämä vaativa laulu on nyt myös toukokuun konsertissamme.

Toinen asia, joka tukee sanan Helavalkea käyttöä, on konserttimme ajankohta. Muinaissuomalaiset polttivat helavalkeita eli toukovalkeita pahojen henkien pois ajamiseksi, joten laulamme Helavalkean kevään kunniaksi ja takuuvarmasti karkotamme pahat henget pois.

Perinteiden vaalimisen lisäksi juhlakonsertissamme on tiedossa myös uudempia sävellyksiä ja sovituksia, kuten paljonpidettyjä Helsinki/Stadi-aiheisia lauluja. Helsinkiläisyyshän on yksi tavaramerkkimme.

Tänä vuonna tulee siis kuluneeksi 65 vuotta siitä, kun Kalervo Tuukkanen perusti Helsingin Laulun. Helsingin Laulun historiikissa kerrotaan, että jo tuolloin tämän helsinkiläisen kuoron tavoitteena oli esittää sekä uutta että perinteistä kuoromusiikkia. Laulajia kuorossa oli parhaimmillaan toistasataa, mutta Helsingin Laulu koostuikin itse asiassa kolmesta kuorosta: nais-, mies- ja sekakuorosta. Tämän vuoden alusta sekakuorossamme on yli 40 laulajaa, kymmenkunta enemmän kuin viime vuonna ja haemme vielä helmikuun ajan kuoroomme uusia laulajia, etenkin korkeita sopraanoja ja matalia miesääniä.

Toukokuisen Helavalkeiden jälkeen alammekin keskittyä vuoden 2017 suunnitelmissa olevaan kansainväliseen kuorokilpailuun. Toki tämän vuoden syksy tuo mukanaan perinteiseen tapaan joulun odotuksen ensimmäisenä adventtina Temppeliaukion kirkossa.

Helsingin Laulu pistää 65-juhlavuonnaan parasta pöytään. Kattauksen takuuhenkilönä on Hanna Remes. Remes on nyt myös Helsingin Laulun pisimpään toiminut kuoronjohtaja. Juhlinnan aihe tämäkin.

Nautinnollisia hetkiä. Nähdään, tavataan konserteissamme!

seppo3_1000_kf5a8031.jpg

Seppo Mallenius, Helsingin Laulun hallituksen puheenjohtaja

 

>> Lippujen ja mainospaikkojen nettikauppa

Avainsanat: Helsingin Laulu, Seppo Mallenius, Hanna Remes, Helavalkea


Kommentoi kirjoitusta


Nimi:*

Kotisivun osoite:

Sähköpostiosoite:

Lähetä tulevat kommentit sähköpostiini