Kalervo Tuukkasen syntymästä 106 vuotta

Keskiviikko 14.10.2015 klo 8:38 - Kauko Niemi, teksti ja kuvat


Helsingin Laulun perustajan, säveltäjän ja kuoromiehen syntymästä on kulunut tänään 106 vuotta. Tuukkasen perustama Helsingin Laulu täyttää puolestaan 65 vuotta ensi vuonna. Tulevana juhlavuonna Helsingin Laulu tuo esiin monipuolisesti Tuukkasen sävellystuotantoa.

Tuukkasenhauta_www_KF5A3871.jpg

Kauko Niemi, Inke Luukka ja Kaarina Väyrynen Kangasniemellä Kalervo Tuukkasen haudalla

Yleisradion urheilutoimitus tuottaa ohjelmasarjaa Kiveen hakatut. Sarjassa vieraillaan edesmenneiden urheilijoiden haudoilla ja kerrotaan heidän tekemisiään ja edesottamuksiaan. Kalervo Tuukkasen hautakivestä ei voi sanoa parhaalla tahdollakaan kiveen hakattu.

Siellä missä Kangasniemen kauniisti kumpuilevan hautausmaan lukuisat Hokkaset ja Pylvänäiset loistavat kymmenien metrien päähän, Tuukkasta ei näy missään.

Hautakivessä oleva nimi ja nuottirivi ovat hienovaraisesti ja taidokkaasti ja hellävaraisesti kirjoitettu, ei hakattu. Kiveä ei myöskään ole hiottu mikä korostaa Tuukkasen luontosuhdetta. Luontosuhdetta vahvistaa nyt jo kiven kaunis jäkäläkasvusto.

Näin eleganssi ja luontoa lähellä oleva hautakivi tuo mieleen Tuukkasen säveltämän ja kauniisti soljuvan Keinun - Aleksis Kiven sanoihin - Kuin Onnelan kaukainen maa niin kimmeltää ihana kunnas.

Haudan löytäminen vaati virka-apua. Seurakuntakeskuksen ystävällinen kukkien kastelija hankkii vierailijoille tulostekartan, missä hautausmaan korttelissa hauta sijaitsee. Kartasta huolimatta vasta toinen tiedustelupuhelu auttaa löytämään hautapaikan ja kauniin hautakiven siron allekirjoitustyylillä kaiverretun nimen nuottirivistöineen.

Pieni ryhmä Helsingin Laulun edustajia vieraili Tuukkasen haudalla muutama päivä sitten viemässä syntymäpäiväkukat ja sytyttämässä elävän musiikin liekin Kangasniemen vanhalla hautausmaalla. Kimmeltävän Puulaveden rannalla on todellakin ihana kunnas, mihin Tuukkanen halusi matkansa päättyvän.

Vaikka Kangasniemi onkin tunnettu korkealaatuisesta, joka kesäisestä musiikkitapahtumastaan, paikalliset ihmiset eivät olleet kovinkaan tietoisia Tuukkasesta. Tosin Tuukkasenkuja tiedettiin jo paremmin. Se on aluetta, missä Mikkelissä syntynyt musiikkimies Kalervo Tuukkanen asui Kangasniemen aikanaan.

Helsingin Laulu esittää ensi kevään juhlakonsertissaan kolme samaa laulua, mitä kuoro esitti ensikonsertissaan 1951. Ohjelmistossa on myös hyvinkin harvoin kuultua Tuukkasen sävellystuotantoa.

tuukkanen_hauta_www_KF5A3867.jpg

 

Lue myös

Helsingin Laulun historiikki / Tuukkanen

Tuukkasen perintö

 

 

Avainsanat: Helsingin Laulu, Kalervo Tuukkanen, Kangasniemi,


Kommentoi kirjoitusta


Nimi:*

Kotisivun osoite:

Sähköpostiosoite:

Lähetä tulevat kommentit sähköpostiini