Sisäiseen kehitykseeni kannustavaa

Torstai 6.8.2015 - Kauko Niemi


Tuntuu kuin vanha sananlasku – alku aina hankalaa, lopussa kiitos seisoo – olisi menettänyt merkityksensä, kun kelaa kuoroon tulleen uuden laulajan ajatuksia läpi.

                    tero_1000_kf5a8181.jpg

                                               

Tero Halonen hyväksyttiin Helsingin Lauluun koelaulun perusteella 28.8.2014. Tosin aktiivinen aloitus käynnistyi todenteolla vasta lokakuun lopulla. Kuoro näet loppuhioi ohjelmistoaan alkusyksystä Espanjan Calellassa pidettävään kansainväliseen kuorokilpailuun.

Koeajan jälkeen Tero vakinaistettiin helmikuussa Helsingin Laulun tenoririviin. Takana ovat jo joulukonsertit ja edessä monisäikeinen Suomalaisen musiikin ilta toukokuussa ja muutamia muita laulullisia etappeja siinä välissä.

Tero aloitti myös maaliskuun alussa kuoron sisäisessä omatoimiryhmässä, jonka tavoitteena on suorittaa Sulasolin Sekakuoroliiton kuorolaulajan perusmerkki.

”Vastaanottavaisin mielin olen hypännyt liikkuvaan junaan. Tavoitteellisesti harrastavan kuoron kanssa on ainakin minulla ollut heti kaikki pelissä”, Tero Halonen kommentoi alun tunnelmiaan. 

”Uusia kappaleita ei voi kovin kauan vain kuunnella ja makustella - pitää alkaa töihin”, Tero sanoo.

”Ohjelmistosta en halua käyttää loppuunkaluttua termiä haastava. Ehdottomasti parempi termi olisi vaikka sisäiseen kehitykseen kannustava”, kuvaa Tero ensikokemustaan Helsingin Laulun tämän hetkisestä harjoittelussa olevasta ohjelmistosta.

”Varsinkin HL:lle sävelletyt tai sovitetut teokset koen erityisen vaikuttavina. On kunnia päästä niitä harjoittelemaan ja esittämään. Ne ovat sikäli harvinaista herkkua että heräävät henkiin vain meidän kauttamme ja soivat siinä hetkessä.”

Kuinka olet löytänyt paikkasi ja kuinka sinut on otettu kuorossa vastaan? ”Sanoisin kiitettävän hyvin. Ihan ensitreffeistä saakka meillä on synkannut loistavasti. Kuorolla on myös todella vilkas elämä sosiaalisen median puolella ja yhteisöllisyys myös sitä kautta lämmittää tulijan mieltä.”

”Treeneissä oppii joka kerta uutta ja oivaltavaa. Voi, kun vielä itse osaisi tuoda omaan tulkintaankin ne tekstien hienoudet, tunteen, herkkyyden, lämmön, kaipauksen, uhman, ilon, rakkauden. Odotan siis innolla tulevaa ilmaisun workshopia.”

Helsingin Laulu pitää seuraavan viikonloppuleirin yhteydessä laulamisen lisäksi myös workshopin, missä tutkitaan ja harjoitellaan ilmaisullisia asioita. Workshopin vetäjänä on kuoron ulkopuolinen asiantuntija.

Mikä on musiikillinen taustasi ja kuorokokemuksesi?

”Olen laulanut lapsena kuorossa ja opiskellut silloin myös klassisia lyömäsoittimia sekä musiikin teoriaa. Nuorena soitin ja lauloin myös bänditouhuissa. Sen jälkeen pitkään vain kuuntelin, työkseni - lähinnä kotimaista laulajia- lauluntekijätuotantoa - tein kymmenisen vuotta radiotöitä ja äänitin live-esiintymisiä.”

Työpaikan kuorossa aloitin puolitoista vuotta sitten ja laulun liekki liehahti taas roihuunsa. Opiskelin työväenopistossa tässä välissä lisää musiikin teoriaa. Tällä hetkellä laulan myös HY:n musiikkiyhdistyksen kamarikuorossa HYMSKK:ssä, jossa käyn myös laulutunneilla.

Kuinka löysit Helsingin Laulun? ”Varmaan samalla tavalla niin kuin nykyisin löytyvät kaikki muutkin asiat netistä. Siis näiden sivujen kautta. Pakko tunnustaa, etten kuitenkaan ihan sikaa säkissä. Art Goes Kapakan kuorojenkierroksella kävin livenä kuuntelemassa useampaakin kandidaattia.” 

Avainsanat: kuoro, laulu, musiikki, harrastus


Kommentoi kirjoitusta


Nimi:*

Kotisivun osoite:

Sähköpostiosoite:

Lähetä tulevat kommentit sähköpostiini