Valssi on musiikin aatelia

Keskiviikko 22.4.2015 klo 11:44 - Kauko Niemi, teksti ja kuvat


Valssi musiikin lajina on saavuttanut varsin erikoisen asemat. Kahden ihmisen yhteisen elämän tanssi alkaa valssilla. Maamme arvokkaimman tilaisuuden, itsenäisyyspäivän vastaanoton tanssit alkavat presidenttiparin valssilla. Viimeiseen valssiin päättyy monien iltojen kuulo, näkö ja kinesteettinen kokemus yhtä varmasti kuin valomerkki päättää tarjoilun.

Kaikilla itseään kunnioittavilla paikkakunnilla on oma valssinsa. Helsingillä niitä on tavallaan kolmekin. Kaksi Helsinki-valssia ja Viaporin valssi.

kilpailu1_www_kf5a8236.jpg
Elon ens päivän kun loiston näin mä,
Helsingin ihanuus ympärilläin


Helsinki-valssin vanhempi versio on Georg Malmstenin säveltämä ja R R Ryynäsen sanoittama ja vuonna 1935 Dallape orkesterin tunnetuksi tekemä laulu helsinkiläisen lapsuuskehdosta, jossa olikin pysymistä.

Tuoreempi Helsinki-valssi on ylipormestari Raimo Ilaskiven säveltämä ja sanoittama. Se ei ole koskaan pystynyt kuitenkaan syrjäyttämään aitoa Helsinki-valssia. Tätä versiota lienee eniten laulanut Aikamiehet.

Aikamiesten ulkopuolella valssi ei musiikkilajina ole kuoroille sitä ominta aluetta. Helsingin Laulu kuitenkin tarttui rohkeasti niin Helsinkiin kuin valssiinkin. Tämä on eittämättä kuoron ensimmäinen levytetty valssi.

viitat_www.jpgHelsinki meitä sä ihmeines
vedät ja viettelet puolehes.


Meille ei ole tyypillisintä menneiden muisteleminen ja historian haikaileminen ja niin tässäkin tapauksessa sovitukseen haettiin vallitsevaa tilannekuvaa. Sovittajaksi valikoitui kuoron kanssa aiemminkin hyvää yhteistyötä tehnyt Merja (Merzi) Rajala. Sovitus on reipasta, yllättävää, leikkisää ja perinteistä poikkeavaa, kuten on tämä musiikin monitoimi-ihminen itsekin.

Rajala määrittää itse sovituksiaan kuorolle haasteelliseksi laulettavaksi. Jossain määrin ne saattavat olla haasteellisia myös kuulijoille, etenkin jos on sattunut tykästymään perinteiseen neliääniseen, hartaaseen poljentoon. Ja onhan Helsinki-valssiin pujahtaneet mukaan Helsingin kanssa kisaavat Lontoo, Pariisi ja Berliinikin.

Helsinki-valssi on Helsingin Laulun levyn, Lauluja Helsingistä, Stadi sjungaa ensimmäinen, aloitusvalssi, niin kuin kaiken arvokkaan pitää avautua.

Helsingin Laulu on aiemminkin tehnyt yhteistyötä Mertzi Rajalan kanssa.Levyn nettitilauslomake


Lue myös:
Niin gimis on stadi
Rööperiin
Helsingin laulu
Mä tsittaan tääl sairaan korkeelAvainsanat: Helsinki-valssi, Helsingin Laulu, valssi, kuoro, Georg Malmsten, Dallape, Raimo Ilaskivi, Aikamiehet, Lauluja Helsingistä


Kommentoi kirjoitusta


Nimi:*

Kotisivun osoite:

Sähköpostiosoite:

Lähetä tulevat kommentit sähköpostiini