Sekakuoro Helsingin Laulun historiikki 1993 - 1996

Kristel Aer siirtää kuoron nuorten naisjohtajien kauteen

 

Jukka Lehtisen ilmoitettua lopettavansa kuoron taiteellisena johtajana kuoro valitsi vilkkaan keskustelun jälkeen johtajakseen nuoren virolaisen Kristel Aerin (1969 - ), joka opiskeli Sibelius-Akatemiassa. Syksy 1993 oli siirtymävaihetta, Jukka Lehtinen ja Kristel Aer luotsasivat yhteistyössä kuoroa eteenpäin.

Keväällä 1994 alkoi uuden johtajan varsinainen työ. Ohjelmistoa Kristel Aer ei paljoakaan muuttanut, uutuuksina tulivat kauniit virolaiset laulut, joiden ääntämisessä oli oma työnsä.

Pienryhmätoiminta käynnistyi jälleen kerran, perustettiin yhtye nimeltään Tupletti, joka 19.3.1994 sijoittui Jyväskylässä Sekakuoroliiton yhtyelaulukilpailun B-sarjan toiseksi. Huhtikuussa kuoro lähti 23:n laulajan voimin "Virta vetää Viroon" -tapahtumaan. Esiintymisiä oli kolme eri puolella Viroa ja matka taittui Kansalliskuoron kanssa.

Kevätkonsertti pidettiin toukokuussa HSS:n ravintolassa, saaressa Helsingin edustalla. Teemana oli barokkimusiikki ja kuoronjohtajan cembalo soudettiin konserttiin jännittävissä olosuhteissa. Kaikki onnistui hyvin ja tilaisuuden avustajina toimi virolaisia tanssitaiteilijoita.

Syksyllä 1994 Aer ryhtyi patistamaan kuorolaisia merkkisuorituksiin. Neljä kuorolaista suoritti perusmerkin. Tuonakin vuonna esitettiin Maasalon Jouluoratorio yhdessä Kansallis-kuoron ja orkesterin kanssa Johanneksen kirkossa.

Keväällä 1995 Tupletti kilpaili jälleen ja tuli kolmanneksi. Kuorolaiset osallistuivat Sulasolin järjestämille säveltapailukursseille, valmistautui Saarenmaan-kiertueeseen ja Tsekkeihin suuntautuvaan kilpailumatkaan.

Saarenmaan toukokuinen matka näytti kuorolaisille saarten kauneutta ja luonnon ainutlaatuisuutta sekä osoitti musiikin ja laulamisen merkityksen ihmisten ja kulttuurien välillä. Tuskin missään aikaisemmin yleisö on ollut niin kiitollista ja liikuttunutta laulustamme.

Tsekin-matkan lähtökonsertti pidettiin Balderin salissa ja 1.10.95 kuoro lähti Litomysliin, jossa saatiin kolmas palkinto sekakuorojen B-sarjassa. Lisäksi matkalla oli kaksi muuta konserttia, erityisen mieleenpainuva oli Dolni Ujezd, jossa kirkko oli ääriään myöten täynnä, osa yleisöstä seisomapaikoilla. Loppuaika ahmittiin Prahan kulttuuria, historiaa ja oluttupia.

Kevään 1996 Kristel Aer jatkoi urkuopintojaan Tanskassa ja hänen sijaisenaan toimi Katri-Liis Tilk. virolainen Sibelius-Akatemian opiskelija hänkin. Kuoro osallistui Pääsiäisyön Via Crucis -tapahtumaan Helsingissä ja matkusti Lahteen konsertoimaan. Kevätkonsertti pidettiin Balderin salissa teemana juoma- ja rakkauslaulut.

Kesäkuun 10. päivänä kuoro osallistui kansainvälisen Setlementtiyhdistyksen maailmankongressissa Helsingissä esitettyyn "Kunnon sotamies Svejk" –oopperaan.

Keväällä 1996 Aer ilmoitti ettei enää palaa Suomeen. Uuden virallisen johtajan valinta oli tällä kertaa helppo. Katri-Liis Tilk (1996-1998) jatkoi vakituisena kuoron taiteellisena johtajana.

Kuorossa oli nyt 40 laulajaa ja talous oli vakaa. Myyjäisten järjestämisestä luovuttiin.

 

 

1951 - 1964 Kalervo Tuukkanen, perustaa Helsingin Laulun

1964 - 1974 Kauli Kallioniemi, toi uutta intoa kuoroon

1974 -1981 Ilmo Riihimäki, tuo nuorta huumoria kuoroon

1981 - 1984 Erkki Sipilä, värittää ohjelmistoa omilla sovituksillaan

1984 - 1993 Jukka Lehtinen, hakee kuorosointia Helsingin Lauluun

1993 - 1996 Kristel Aer, aloittaa nuorten naisjohtaien sarjan

1996 - 1998 Katri-Lis Tilk (Vainio) tuo vipinää kuoroon

1998 - jatkuu, Hanna Remes nostaa määrätietoisesti kuoron tasoa

 

Toimihenkilöt