Sekakuoro Helsingin Laulun historiikki 1981 - 1984

Erkki Sipilä värittää ohjelmiston omilla sovituksillaan

Uusi johtaja Erkki Sipilä (1952 - ) aloitti kuoron johdossa syyskuussa 1981. Hänen suvussaan musiikilla on ollut vahvat perinteet ja siten hänen valintansa turvasi kuoron tason ja kehityksen jatkumisen. Hänen vahva alueensa oli laulujen sovittaminen ja niinpä siihen aikaan kuoron ohjelmistossa oli varsin paljon johtajansa sovittamia sävellyksiä.

Syksy 1981 oli kuorolle hyvin aktiivista aikaa. Kahden vanhainkodin laulutervehdyksen lisäksi kuorolla oli kaksi joulukonserttia, Töölön kirkossa ja Vartiokylän kirkossa. Viimeksi mainitussa konsertissa Enni Syrjälä esitti yksinlaulua. Hän oli taitava laulaja ja oli esiintynyt jo monen vuoden aikana kuoron eri tilaisuuksissa.

Keväällä 1982 Suomen Nuorison Liitto pyysi kuoroa osallistumaan nuorisoseurajärjestöjen 100-vuotisjuhlakantaatin nauhoitukseen. Teoksen nimi oli "Ihmiskuvan rakentajat" ja sen oli säveltänyt Jorma Panula. Nauhoitukset tehtiin Pitäjänmäen studiossa, jossa säveltäjä itse johti orkesteria ja kuoroa.

Kesäkuussa 1982 kuoro osallistui Sulasolin järjestämille valtakunnallisille laulu- ja soittojuhlille, jotka pidettiin Lappeenrannassa.

Kuoron joulukonsertti pidettiin Temppeliaukion kirkossa 13.12.1982. Konsertissa esitetyistä lauluista Erkki Sipilä oli sovittanut seitsemän. Aktiivisen ennakkomyynnin ja mainonnan johdosta konsertissa oli ilahduttavan paljon yleisöä. Avustajina toimivat Markku Turunen, urut, ja jousisoitinyhtye Trio Korkeala.

Kevätkaudella 1983 Helsingin Laulu teki jälleen konserttimatkan Raaheen, jossa pidettiin yhteinen kevätkonsertti isäntäkuoron, Raahen Laulun kanssa. Arvostelija nosti erityisesti esille Helsingin Laulun esityksen La Mer.

Kuoron joulukonsertin, samoin kuin v. 1984 kevätkonsertin ohjelmistoon oli kuoron johtaja tehnyt mittavan sovitustyön. Joulukonsertin ohjelmistosta Erkki Sipilän sovituksia oli lähes puolet ja kevätkonsertin 17:sta laulusta hän oli sovittanut 11.

Erkki Sipilän johtajakausi päättyi keväällä 1984. Hänet muistetaan taitavana ja ystävällisenä johtajana, jonka sovitustyötä kuoro erityisesti arvosti.

Vuosikertomuksessa todetaan, että " hänen sovitustyönsä on uudistanut kuoron ohjelmistoa ja antanut sille myös persoonallisemman leiman".

Kuoron taloudellinen tilanne oli tavanomaisen vaatimaton, mutta omilla aktiivisilla toimilla se saatiin pidettyä varsin vakaana. Lotto- ja veikkaustoiminnan lisäksi kuoro aloitti myyjäisten järjestämisen. V. 1983 pidettiin myyjäiset sekä keväällä että syksyllä ja koko kuoro osallistui niihin aktiivisesti. Ostosten lomassa yleisö sai kuulla kaunista laulua, kun kuoro esiintyi aina tasatunnein.

Kuoron jäsenmäärä oli Erkki Sipilän aikana 40-50.

 

1951 - 1964 Kalervo Tuukkanen, perustaa Helsingin Laulun

1964 - 1974 Kauli Kallioniemi, toi uutta intoa kuoroon

1974 -1981 Ilmo Riihimäki, tuo nuorta huumoria kuoroon

1981 - 1984 Erkki Sipilä, värittää ohjelmistoa omilla sovituksillaan

1984 - 1993 Jukka Lehtinen, hakee kuorosointia Helsingin Lauluun

1993 - 1996 Kristel Aer, aloittaa nuorten naisjohtaien sarjan

1996 - 1998 Katri-Lis Tilk (Vainio) tuo vipinää kuoroon

1998 - jatkuu, Hanna Remes nostaa määrätietoisesti kuoron tasoa

 

Toimihenkilöt