Sekakuoro Helsingin Laulun historiikki 1974 -1981

Ilmo Riihimäki tuo nuorta huumoria kuoroon

Syyskausi 1974 alkoi Ilmo Riihimäen (1946 - ) johdolla. Kuorolaiset ottivat hänet innostuneesti vastaan.

Hän oli nuori ja kyvykäs musiikin ammattilainen, joka reippaalla käytöksellään ja välittömyydellään sai kuorolaisten luottamuksen. Hänen toimi Meilahden kirkon kanttoriurkurina ja niinpä kuoron ensimmäinen esiintyminen hänen kaudellaan tapahtuikin ko. kirkon jumalanpalveluksessa.

Koko syksy harjoiteltiin ahkerasti ja ensimmäinen joulukonsertti Ilmo Riihimäen johdolla pidettiin Taivallahden kirkossa 15.12.1974. Tilaisuuden nimenä oli Joulun Sävel ja kuoron lisäksi siinä esiintyi George de Godzinsky, piano sekä Vesa Raiskinen, viulu.

Kevätretki 1975 tehtiin Lopelle. Kuoro avusti jumalanpalveluksessa ja esiintyi ala-asteen koululla pidetyssä päiväjuhlassa. Isäntänä toimi Lopen Opiston lapsikuoro, opettaja Pekka Perkon johdolla.

Elokuussa 1975 saimme vieraan Itävallan Spittalista. Ystävyyssiteet tähän kuoroon, Singkreis Porcia'an, oli solmittu kilpailumatkalla 1969. Kuoro piti konsertin Vanhassa kirkossa, jonka jälkeen illanvietto oli Töölönrannassa.

Helsingin Laulu oli toiminut neljännesvuosisadan ja niinpä edessä oli taas näytön paikka. 25-vuotisjuhlakonsertti pidettiin Finlandia-talon kamarimusiikkisalissa 17.5.1976. Paikka oli miltei ääriään myöten täynnä kuulijoita ja kuoro sai heiltä hyvää palautetta.

Konsertin alkuosa oli hengellistä kuoromusiikkia ja loppuosa pääosin suomalaisten säveltäjien tuotantoa, mm. kolme Kalervo Tuukkasen säveltämää laulua. Juhlan yhteydessä luovutettiin Helsingin Laulun viirit kuoron ensimmäisille johtajille, Kalervo Tuukkaselle ja Kauli Kallioniemelle.

Kuoro osallistui Sulasolin Helsingin piirin 50-vuotisjuhliin, jotka pidettiin Finlandia-talossa syksyllä 1976. Tilaisuudessa oli yksittäisten kuorojen esityksiä sekä juhlien päätteeksi suurkuoron ja orkesterin yhteisesiintyminen.

Samana syksynä eräästä joulukonsertista käytettiin nimeä Kauneimmat joululaulut. Kuorossamme oivallettiin nimen uutuusarvo ja niinpä Helsingin Laulun Kauneimmat joululaulut esitettiin Meilahden kirkossa 22.12.1976.

Kevätkauden toiminta jatkui poikkeuksellisen pitkälle kesään. Kuoro esitti 16.6.1977 noin tunnin mittaisen ohjelman Esplanadikappelin lavalla Helsingin Juhlaviikkojen järjestämässä tilaisuudessa.

Päivä oli helteinen ja yleisöä oli paikalla runsaasti. Syksyllä kuoro esiintyi Temppeliaukion kirkossa Viittakiven Tuki r.y:n joulukonsertissa sekä piti oman joulukonsertin Meilahden kirkossa 18.12.1977.

1970-luvun loppupuolella kuoron toiminta oli monipuolista ja aktiivista. Siihen kuului vakiintuneena toimintamuotona keväinen konserttimatka. Vuonna 1978 se tehtiin Raaheen, jossa isäntäkuoro oli järjestänyt konsertin ja hoitanut hyvin järjestelyt ja markkinoinnin. Seuraavana vuotena matkakohteena oli Hanko. Menomatkalla kuoro kävi laulutervehdyksellä Lohjan kaupungin ja Virkkalan Paloniemen vanhainkodeissa.

Kuoron lukujärjestys vakiintuu

Ilmo Riihimäen johtajakaudella kuorolle vakiintui keväisin oman konsertin järjestäminen ja vastaavasti syksyisin Kauneimmat joululaulu -tilaisuudet. Perinteiseksi voidaan todeta myös tervehdyskäynnit vanhainkodeissa keväisin ja syksyisin sekä avustaminen jumalanpalveluksissa. Lisäksi kuoro järjesti vähintään kerran vuodessa illanvieton, jonka ohjelmasta kuorolaiset itse vastasivat. Ne olivat poikkeuksetta ratkiriemukkaita ja muistelua niistä riitti vuosien taakse.

Vuoden 1979 aikana kuorolle tuli suruviesti. Helsingin Laulun perustaja ja kuoron ensimmäinen johtaja Kalervo Tuukkanen oli kuollut.

Vuosikymmen vaihtui aktiivisen toiminnan merkeissä. Keväällä 1980 oli suunniteltu matka Ruotsiin, jossa oli tarkoitus esiintyä kahdessa paikassa. Kuoro harjoitteli koko kevään ahkerasti ja kaikkien harmiksi matka kuitenkin peruuntui.

Laivalakko alkoi juuri ennen matkaa ja niinpä kuorolaiset jäivät sananmukaisesti rannalle. Peruuntuneen matkan tilalle saatiin järjestettyä Tampereen-vierailu, johon lähes koko laulajakaarti osallistui. Kuoro lauloi hotellivieraille lauantaina ja sunnuntaina oli esiintyminen Koukkuniemen vanhainkodissa.

Helsinki-päivänä 12.6.1980 kuoro esiintyi Esplanadikappelin lavalla. Johtajana tällä kertaa oli Henrik Lamberg.

Syksyllä 1980 sekakuoro Raahen Laulu teki vastavierailun Helsinkiin. Esiintymispaikaksi oli valittu Sibelius-Akatemian konserttisali. Molemmat kuorot esittivät oman ohjelmansa ja lopuksi kuorot esittivät muutaman yhteisen numeron. Konsertin jälkeen oli karonkka Hotelli Helsingin juhlakabinetissa.

Ilmo Riihimäen johtajakausi päättyi kuoron 30-vuotisjuhlaan, joka pidettiin 19.5.1981 Balderin salissa. Kuorolaulun lisäksi ohjelmassa oli puheenjohtaja Onni Metson esitys, jossa hän mielenkiintoisella tavalla kertoi kuoron toiminnasta sen alkuajoista lähtien. Ilta jatkui juhlakaronkalla Hotelli Helsingin kabinetissa.

Ilmo Riihimäen kausi oli kuorolle aktiivista ja turvallista toiminnan aikaa. Hän oli nuori ja reipas kuoronjohtaja, jonka musiikinvalinnat sopivat hyvin Helsingin Laululle. Hänen urkurin taitonsa oli merkityksellinen apu kuoron konserteissa. Hän oli huumorintajuinen ja kuorolaisten oli helppo lähestyä häntä.

Kuoron jäsenmäärä pysytteli hänen aikanaan tasaisesti yli viidenkymmenen. Näin suuren määrän pitäminen kuorossa koko toimintakauden osoitti jäsenten kiinnostusta kuulua juuri tähän yhteisöön ja todisti samalla myös kuoronjohtajan onnistumista tehtävässään.

Kuoron talous oli varsin vakaa. Kuoron esiintymistulojen ohella siihen olivat voimakkaasti vaikuttaneet henkilöt, jotka olivat edelleen aktiivisesti jatkaneet lotto- ja veikkausasioimistoa.

 

 

1951 - 1964 Kalervo Tuukkanen, perustaa Helsingin Laulun

1964 - 1974 Kauli Kallioniemi, toi uutta intoa kuoroon

1974 -1981 Ilmo Riihimäki, tuo nuorta huumoria kuoroon

1981 - 1984 Erkki Sipilä, värittää ohjelmistoa omilla sovituksillaan

1984 - 1993 Jukka Lehtinen, hakee kuorosointia Helsingin Lauluun

1993 - 1996 Kristel Aer, aloittaa nuorten naisjohtaien sarjan

1996 - 1998 Katri-Lis Tilk (Vainio) tuo vipinää kuoroon

1998 - jatkuu, Hanna Remes nostaa määrätietoisesti kuoron tasoa

 

Toimihenkilöt