Helsingin Laulu


Helsingin Laulu on noin 40 laulajan iloisen innostunut, nuorekas, kaavoihin kangistamaton helsinkiläinen sekakuoro. Säveltäjä, kuoronjohtaja Kalervo Tuukkanen perusti Helsingin Laulun vuonna 1951.

Kuoron toiminta on sen perustamisesta lähtien ollut tavoitteellista, musiikin tekemisen laatuun ja kuoron kamarikuorolliseen soundi-ihanteeseen on aina kiinnitetty huomiota. Kuoron kehittymistä mitataan kuorokilpailuissa ja katselmuksissa, joissa kuoro asettaa itsensä kansainväliseen laatukehykseen.

Helsingin Laulun ”perusleipä” on musiikillisesti haastava ja korkeatasoinen kuoromusiikki. Projektityöskentelyt tukevat ja täydentävät tätä. Projektit rikastuttavat ja monipuolistavat myös kuoron ohjelmistoa.

2000-luvun alun projekti käsitti italialaisen kuoromusiikin eri puolia aina Palestrinasta nykymusiikin säveltäjiin sekä italialaiseen kansanmusiikkiin.

Vuosi 2014 huipentui Stadi -projektin myötä muotoutuneen cd-levyn julkistamiseen. Projekti tuotti sekä uutta Helsingin Laululle sovitettuja Helsinki-aiheisia lauluja että vanhoja nuottiarkistojen helmiä ja slangitekstejä.


Meistä on moneksi ja ilo irtoaa helposti. Silti kunnianhimoa emme ole kadottaneet


Helsingin Laulu on osallistunut useisiin kansainvälisiin kuorokilpailuihin ja katselmuksiin. Viimeisin kisamatka suuntautui lokakuussa 2014 Espanjan Calellaan ja Barcelonaan. Kuoro saavutti kisassa historiansa parhaan tuloksen: sakraalimusiikin sarjassa Helsingin Laulu palkittiin kahdella kultaleimalla! Kilpailuihin ja katselmuksiin osallistumista ei aja kilpailuvietti vaan halu kehittyä ja saada palautetta.

Halua kehittyä tukee myös Helsingin Laulussa vahvalla sijalla elävä pienryhmätoiminta. Yhtyelaulu kasvattaa yksittäisen laulajan musiikillisia taitoja ja vastuunottoa. Yhtyelaulun rinnalla kuoroharjoituksen yhteydessä järjestettävät yksinlaulutunnit tukevat laulajien yksilöllistä kehittymistä. Kuoron laulunopettaja pitää aika-ajoin myös stemmojen laulutunteja. Näiden stemmalaulutuntien tehtävänä on hioa laulajien äänenkäyttöä yhtenäisempään suuntaan.Musiikki on yhteinen kieli monipuolisessa yhteistyössämme ja verkostoissamme

Helsingin Laulun toiminnan peruspilareita tukevat hyvät yhteistyöverkostot. Helsinkiläiset seurakunnat ovat olleet usean vuoden ajan kuoron keskeisiä yhteistyökumppaneita. Tällä hetkelläPakilan seurakunta mahdollistaa kuorolle asianmukaiset ja toimivat harjoittelutilat. Kuoro puolestaan esiintyy seurakunnan tilaisuuksissa. Hyväntekeväisyysyhteistyö Lions Club Floorankentän kanssa on synnyttänyt perinteisen, vuosittaisen adventtikonsertin Temppeliaukion kirkossa sekä kaksi CD-levyä. Yhteistyö muiden alueen kuorojen kanssa virkistää ja monipuolistaa Helsingin Laulun konserttitoimintaa.

Helsingin Laulu on viljellyt runsaasti kulttuurivaihtoa Suomen rajojen ulkopuolelle. Kuoro on tehnyt useita ulkomaille suuntautuneita konserttimatkoja, joista valtaosa on 2000-luvulla painottunut Italiaan. Vastavuoroisesti olemme isännöineet kuorovierailuja Suomeen muiden muassa Italiasta ja Hollannista.

Sekakuoro on paljon haasteellisempi ja rikkaampi instrumentti kuin moni osaa ajatellakaan. 40 kuorolaululle sykkivää sydäntä ja mieltä saavat parhaimmillaan aikaan sellaisen soinnin, sykkeen ja vireen laululle, joka tuottaa iloa, elämyksiä ja voimaa sekä kuulijoille että laulajille itselleen ja kasvattaa tätä kuoroyhteisöä kohti uusi laulu-ulapoita. Helsingin Laulun soinnin virittäjänä ja musiikin ulapoille luotsaajana toimii musiikin maisteri, kuoronjohtaja Hanna Remes.

#helsinginlaulu #kuoro