Kuoron ohjelmisto


Kuoron ohjelmisto koostuu sekä koti- että ulkomaisesta niin maallisesta kuin kirkollisesta ohjelmistosta. Kuoro laulaa myös viihde-musiikkisävelmiä. Kuoron repertuaaria värittävät suurkuoroteokset, joita on esitetty yhteisnumeroina yhteistyökuorojen kanssa. Kuoron lauluyhtyeiden ohjelmisto tuo oman värinsä kuoron ohjelmatarjontaan.

Koko 2000-luvun aikana pääpaino oli italialaisessa kuoromusiikissa. Olemme myös vierailleet useamman kerran Italiassa ja tavanneet arvostetun italialaissäveltäjä Bebi de Marzin. Vanhoista italialaissäveltäjistä ohjelmistossamme ovat muiden muassa G.P. da Palestrinan, Claudio Monteverdin musiikkia. Vuosikymmenen alussa puhuimme Italia-projektista, joka nyt on muuttunut osaksi kuoron identiteettiä.

Ohjelmistoamme ovat leimanneet Italian lisäksi nuoret suomalaiset säveltäjät ja sovittajat kuten Merja (Merzi) Rajala ja Säde Bartling (Rissanen). Bartlingin käsialaa on muun muassa Sylvian joululaulun kuorosovitus, jonka Helsingin Laulu levytti vuonna 2007. Vuoden 2012 joululevyllä on lisää heidän Helsingin Laululle tehtyjä sovituksia.

Ohjelmistoa on vuosien varrella laajennettu yhteistyön kautta suurkuoroteoksiin. Yhteistyötä on tehty etenkin helsinkiläisen Kilven Kuoron kanssa, jonka johtajana Hanna Remes myös toimii. Olemme kantaesittäneet Säde Bartlingin säveltämän kolmiosaisen teoksen Hannu Mäkelän runosarjaan – Jonakin päivänä kirjoitan sinusta runon. Suurkuorona olemme esittäneet myös Felix Mendelssohn-Bartholdyn opuksen 78, joka sisältä kolme kaksoiskuoropsalmia sekä suomalaisia kansallisromanttisia teoksia.

Vuoden 2013 alusta käynnistyy uusi projekti lauluja Helsingingistä. Siinä Helsingin Laulu profiloituu voimakkaammin nimensä mukaan helsinkiläiseksi. Tätä ohjelmistoa sävyttävät myös Stadin slangilla esitettävät laulut.

Vuosien varrella olemme esiintyneet erilaisissa projekteissa ja tilaustyönä räätälöidyissä tilauskonserteissa.

Vuonna 1996 Helsingin Laulu toimi oopperakuorona Kansainvälisen Setlementtiyhdistyksen maailmankongressissa Helsingissä, missä esitettiin The Good Soldier Schweik –ooppera.

Vuonna 2008 esitimme Toimelan 75-vuotisjuhlassa Toimelan kantaatin yhdessä Toimela Brass –puhallinorkesterin kanssa.

Vuosittaisia tapahtumia ovat Art Goes Kapakka ja Taiteiden yö, joihin olemme osallistuneet usean vuoden ajan.

Ohjelmistopolitiikassa haemme kuorolle haasteellista musiikkia, joka kehittää kuoron musiikillista osaamista ja soinnillista kokonaisuutta sekä esitysteknistä tasoa. Konserttiyleisö on meille tärkeä. Haluamme ohjelmistollamme tuottaa myös iloa ja hyvää mieltä kuulijoillemme!

.

.

Pienryhmät monipuolistavat ja kehittävät

Helsingin Laulu kannustaa laulajiaan laulamaan pienryhmä-kokoonpanoissa ja muodostamaan vakituisesti harjoittelevia ja esiintyviä lauluyhtyeitä.

Kuoro organisoi kahdesti vuodessa pienryhmä WorkShopin. Ne ovat työpajapohjaisia, kokeilevia tilaisuuksia, joissa jokainen voi kokeilla laulamista erilaisissa ryhmissä.

Kuoro harjoittelee ja esiintyy myös koko kuorona erilaisissa seka/kvartettijärjestyksissä, riippuen laulettavasta musiikista ja esiintymispaikasta. Tällä haetaan parasta mahdollista sointia koko kuorolle.

Yhtyelaulaminen kasvattaa laulajaa ottamaan vastuuta omasta stemmastaan ja samalla se kehittää tarkkuutta ja antaa runsaasti esiintymiskokemusta.

Pienryhmät elävöittävät myös kuoron musiikillista tarjontaa, sillä ne voivat ottaa ohjelmistoonsa musiikkia, jota suurella kuorolla ei lauleta.

Helsingin Laulun sisällä harjoittelevat vakituisesti kaksi erillistä sekaryhmää, naisryhmä ja miesryhmä myös mies/nais-duo on esiintynyt useamman kerran. Yhtyeillä on omat ohjelmistot, joista on nopeastikin saatavissa ryhmä erilaisiin tilausesiintymisiin, kuten syntymäpäiville ja muihin juhla- tai asiakastilaisuuksiin. Tilaisuuksiin joissa suuri kuoro olisi liian massiivinen.

Vakituisesti harjoittelevien pienryhmien lisäksi pystytään joustavasti muodostamaan projektikohtaisia ryhmiä kuten tupla- tai triplakvartetteja tai vastaavia.

Pyydä tarjous esiintymisestä joko koko kuoron tai pienryhmän esiintymisestä